Robots rukken op in distributiecentra; het grote geld volgt snel • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Robots rukken op in distributiecentra; het grote geld volgt snel


SVT Robotics, een leverancier van software die robots in magazijnen en fabrieken aanstuurt, heeft $ 25 miljoen opgehaald in een financieringsronde. De kapitaalinjectie voor dit robotbedrijf staat niet op zich.

Robots zijn de toekomst in warehousing en dat is investeerders ook opgevallen, bleek eerder al bij Picnic dat recent opnieuw veel geld binnensleepte.  Vorig jaar haalde robotfabrikant Vecna 45 miljoen euro op aan investeringen. Dit keer is het SVT Robotics gelukt om miljoenen groeigeld op te halen.

Lees ook
Jungheinrich neemt robotspecialist Arculus over

Middel tegen personeelsgebrek

SVT gebruikt het kapitaal om zijn R&D te versterken en zijn inspanningen op het gebied van klantenbereik uit te breiden. Volgens medeoprichter en CEO A.K. Schultz, helpt het SVT-platform klanten bij het oplossen van het groeiende “interoperabiliteitsprobleem” in industriële automatisering en personeelsgebrek; een van de grootste issues die robotisering moet tackelen.

Robots rukken op in Nederland

Hoewel robotisering kostbaar is en niet voor ieder bedrijf is weggelegd,  rukken de gemechaniseerde hard op in distributiecentra. Met name in supermarktland wordt volop geautomatiseerd. Naast Picnic dat in januari 2022 zijn geautomatiseerde dc in gebruik neemt,  lanceerde Jumbo vorig jaar al zijn geautomatiseerde dc. Albert Heijn opende de robotiseringsdans in 2019 met zijn geautomatiseerde dc in Zaandam. Ook Hoogvliet blijft niet achter met zijn hypermoderne dc in Bleiswijk. Concurrent Plus opent volgend jaar zijn geautomatiseerde dc  in Oss.

PostNL, DSV, Montapacking en Ceva

Niet alleen in supermarktland wordt volop geïnvesteerd in robots, ook grote namen buiten de levensmiddelen maken werk van robots. PostNL nam recent een nagenoeg volledig geautomatiseerd dc voor kleine pakketten officieel in gebruik.

DSV en Ceva

DSV investeert volop in de ontwikkeling van een eigen rijdende pickrobot voor magazijnen en nam het recent voor klant New Balance een groot geautomatiseerd warehouse in gebruik in Venlo. Ceva pakt het anders aan; dit bedrijf gelooft in de aanschaf van al ontwikkelde robottechnieken. Zo was het de eerste in Nederland dat Locus Robots in gebruik nam in 2020. Een paar maanden later volgde Skypod vasn het Exotec, een opvallende robot/shuttle combinatie.

Montapacking kiest voor cobots

Montapacking investeert in honderden zelfrijdende robots (Lowad), ook wel cobots genoemd, voor zijn e-fulfilment operaties. De eerste veertig rijden nu rond in het nieuwe fulfilment center in Molenaarsgraaf.

Forse stijging robotplatform

Cijfers van SVT bevestigen de (internationale) opmars van robots in warehouses. De drie jaar oude start up beweert dat de implementatie van zijn platform met 375% is gestegen in het vierde kwartaal van 2020 tot juli 2021. Huidige klanten zijn onder meer “topbedrijven” binnen de warehousing en productieruimte.

DSV grote robotplan

Om automatisering meer toegankelijk te maken voor het midden- en kleinbedrijf, investeert DSV de komende tijd vele miljoenen in zijn operaties. De logistieke dienstverlener bouwt twintig geautomatiseerde warehouses zodat ook de kleinere bedrijven kunnen automatiseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven