Ga naar hoofdinhoud

PostNL neemt meest gerobotiseerde sorteercentrum officieel in gebruik


PostNL is een heel speciaal sorteercentrum rijker. Het meest gerobotiseerde sorteercentrum enkel en alleen voor de sortering van kleine pakketten is officieel in gebruik genomen.

PostNL heeft zijn 27e sorteercentrum officieel geopend en in gebruik genomen. Het warehouse in Nieuwegein is verreweg het meest onderscheidende en spectaculaire warehouse van PostNL.

 Robots troef

Op bedrijvenpark het Klooster in Nieuwegein heeft Nederlands grootste pakketbezorger een sorteercentrum neergezet enkel en alleen voor het sorteren van kleinere pakketten. Robots domineren de werkvloer.

Efficiencyslag

PostNL denkt met het nieuwe sorteercentrum de landelijke operatie sneller en efficiënter te maken. Dit moet leiden tot meer capaciteit en sneller verwerken van de pakketten. Kleine pakketten zijn op dit moment goed voor circa 40 procent van het totale volume. Een groot deel van die 40 procent wordt in de nabije toekomst in Nieuwegein gesorteerd wat meer lucht moet geven in de reguliere depots.

Het gerobotiseerde warehouse dienst enkel als sorteerslag. Na sortering worden de pakketten verdeeld over de 26 andere depots waar ze in de juiste bezorgwagen worden verdeeld.

Robots rijden dwars door elkaar

Het is niet de omvang van het pand (22.000) exclusief 3000 vierkante meter mezzanine die tot de verbeelding spreekt, maar de systemen binnenin.

Robots domineren de operatie. De robots zijn van het Franse merk Solystic dat ook het informatie systeem heeft ontworpen en systeem integrator is van het project.

Pickrobot

De Soly robots, zoals ze officieel heten, halen en brengen in een afgebakend gebied karren leeg of vol met pakketten naar afdelingen die vooraf zijn gedefinieerd. Ze vinden hun weg via QR-codes op de vloer. Ook laden ze zelf op en kunnen ze zonder interventie van de mens batterij verwisselen. Dit gebeurt door een pickrobot op elk van de vier laadstations. Momenteel rijden er enkele tientallen rond. Eind oktober als het sorteercentrum volledig in gebruik is, moeten dat er 175 zijn.

Manueel proces

Hoewel het depot in Nieuwegein het meest gerobotiseerde sorteercentrum van PostNL is, begint de operatie manueel. Rolcontainers/pallets vol met kleine pakketten, het systeem verwerkt pakketten tot 20x30x40 cm en maximaal drie kilogram, worden door werknemers naar één van de drie kantelaars geduwd waarna de ‘tippers’ de pakketten op een band laat lopen en de reis door het gerobotiseerde dc begint. PostNL heeft momenteel vier geautomatiseerde lijnen.

Per sorteermachine kan in acht uur tijd zo’n 70.000 pakketten per dag worden verwerkt.

Meer robots in de planning

De robotiseringsslag die is gemaakt in Nieuwegein smaakt naar meer. PostNL heeft plannen andere, reguliere sorteercentra ook te voorzien van dergelijke smart warehousing technieken. De robots zijn ook te gebruiken voor het transport van producten die niet over de transportband kunnen vanwege hun gewicht of afmeting, bewijst DPD. De concurrent van PostNL zet de Soly robots in voor het transport van ‘uglies’ in zijn sorteercentrum in het Franse Beaune.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven