Ga naar hoofdinhoud

Arbeidsmarkt logistiek herstelt maar personeelstekort neemt toe


De arbeidsmarkt in de sector transport en logistiek toont verder herstel in het tweede kwartaal van 2021. Punt van zorg blijft het oplopende personeelstekort.

De omzet groeit stevig in het goederenvervoer en de logistieke dienstverlening. Vorig jaar was er door de coronacrisis nog sprake van omzetverlies.

Ondernemers geven aan dat zij in de komende drie maanden een toename van hun personeelsbestand en een verbetering van het economisch klimaat verwachten. Zo blijkt uit de meest recente Sectormonitor.

Personeelstekort

Het herstel begint wel te knellen: bijna de helft van transportondernemers zegt last te hebben van een tekort aan personeel. Ook loopt de uitstroom naar pensioen op.

In de Sectormonitor worden per kwartaal arbeidsmarktontwikkelingen gemonitord van werknemers en werkgevers die zijn aangesloten bij SOOB/Pensioenfonds Vervoer. De cijfers gaan naast het afgelopen kwartaal, ook deels over het lopende kwartaal.

Cijfers

In het eerste kwartaal 2021 was er een omzetgroei in het beroepsgoederenwegvervoer van +18,7% en in logistieke dienstverlening +20,4%. Vorig jaar hadden de branches last van contactbeperkende maatregelen en daalde de omzet.

Wel werd een aantal deelmarkten of typen vervoer minder geraakt door de coronacrisis dan andere. De omzet lag in het tweede kwartaal weer boven het niveau van voor de coronamaatregelen. Tegelijkertijd neemt de vraag naar personeel toe en loopt de arbeidsmarktkrapte op, stelt STL.

Meer arbeidsmarktontwikkelingen

•       Transportondernemers zijn per saldo positief over het economisch klimaat en de personeelssterkte: er zijn (begin Q3) meer ondernemers die komende 3 maanden een toename van hun personeelsbestand verwachten dan ondernemers die een afname verwachten (19,5% van transportondernemers verwacht een toename en 4% een afname)

•       Het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs en andere werknemers in transport en logistiek is verder toegenomen en ligt in juli en augustus op een hoog niveau. Er zijn circa 10.400 vacatures voor chauffeurs en 15.300 voor logistiek medewerkers in juli en augustus. De arbeidsmarkt voor chauffeurs is zeer krap.

•       Het aandeel beroepsgoederenvervoerders dat (begin Q3) een belemmering ervaart door personeelstekort neemt fors toe ten opzichte van voorgaande kwartalen (46% begin Q3 tegen 23% begin Q2). Volgens het CBS is een personeelstekort momenteel de meest ervaren belemmering binnen de verschillende bedrijfstakken in NL (2021)

•       De instroom van werknemers in de WW is een stuk lager dan vorig jaar. In juli stroomden 144 chauffeurs en 199 transportplanners en logistiek medewerkers de WW in, tegen 291 en 542 in juli 2020. Kort na de uitbraak van de coronacrisis in april 2020 piekte de instroom. De instroom in WW werd volgens UWV (2021) in de periode vanaf mei 2020 gedempt door de steunmaatregelen van de Overheid (NOW-regelingen).

Ontwikkelingen ten aanzien van werknemers en werkgevers aangesloten bij SOOB/PFV:

•       Het aantal bedrijven neemt toe ten opzichte van een jaar eerder (7.192 bedrijven in 2021-Q2 tegen 6.924 in 2020-Q2). Het totaal aantal bedrijven in Nederland nam in 2020 ook toe tijdens de coronacrisis. Dit hangt volgens CBS deels samen met het relatief lage aantal bedrijfsopheffingen. De steunmaatregelen van de Overheid zouden hierbij een rol kunnen spelen (CBS, 2021).

•       Het aandeel oproepkrachten en parttimers stijgt, zowel onder chauffeurs als niet-chauffeurs. Het aandeel oproepkrachten neemt toe tot 20% (was 18% in dezelfde periode jaar eerder) en het aandeel parttimers stijgt tot 30% (was 28% in 2020-Q2).

•       Het aantal faillissementen ligt in 2021-Q2 lager dan jaar eerder (15 bedrijven in 2021-Q2 tegen 19 in 2020-Q2). Volgens het CBS ligt het totaal aantal faillissementen in Nederland vanwege de coronasteunmaatregelen momenteel op een historisch laag niveau.

•       Het totaal aantal werknemers bedraagt 163.283 in 2020-Q2. Begin 2021 stijgt het aantal werknemers grotendeels door aansluiting nieuwe werkgever bij Pensioenfonds Vervoer. De instroom van het totale aantal werknemers ligt in 2021-Q2 op een hoger niveau en uitstroom op een lager niveau dan een jaar eerder. De leeftijdspiek ligt bij de instroom op 21 en bij de uitstroom op 66 jaar. Het aantal chauffeurs dat in- en uitstroomt ligt op een hoger niveau: in 2021-Q2 stromen 2.571 chauffeurs de sector in en stromen er 2.204 uit (tegen 1.975 instroom en 2.098 uitstroom in 2020-Q2).

•       Het aantal chauffeurs was in 2020 stabiel; nu is er weer een toename (91.179 in 2021-Q2, +1,2% t.o.v. jaar eerder).

•       De gemiddelde leeftijd van werknemers die niet-chauffeurs zijn daalt tot 39,7 jaar en de gemiddelde leeftijd van chauffeurs loopt verder op tot 44,9 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven