Voor de transport- en logistieksector wordt 2022 opnieuw een jaar met twee gezichten. Personeelstekorten remmen voor steeds meer bedrijven de groei, vooral in het wegtransport want chauffeurs zijn nog nooit zo schaars geweest. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht transport en logistiek van ING Research.

Tweede fase van herstel voor transport en logistiek in 2022
Met een sterke vraag (naar online bestelde) goederen van consumenten en een sterke opleving van de internationale handel en industriële vraag, was het afgelopen jaar voor veel transport- en logistiekbedrijven boven verwachting goed. Dit heeft eerdere terugval in het goederentransport over weg, water en door de lucht meer dan goedgemaakt.

E-fulfilment opmars
De coronacrisis heeft voor een forse groeiversnelling van internetverkopen gezorgd en daarmee ook van het pakketvervoer. Het aantal binnenlands vervoerde pakketten steeg in 2020 maar liefst 30% tot ruim 525 miljoen. In 2021 zette de groei ondanks de invoering van BTW voor pakketten van buiten de EU tot €22 met bijna 20% stevig door, opnieuw eindigend met recordaantallen.
E-commerce logistiek stijgt door in 2022
De verwachting is dat het niveau ondanks heropening van de winkelstraat structureel hoger blijft. Ook wordt er steeds meer direct aan huis geleverd, zoals boodschappen. Dit levert voor pakketvervoerders, maar ook voor warehouseactiviteiten van logistieke bedrijven in e-fulfilment veel extra werk op.

Als webwinkels meer gaan uitbesteden kunnen logistieke dienstverleners daarvan meer profiteren, maar er is ook te merken dat retailers meer logistieke regie en uitvoering zelf willen houden, stelt ING. Zo bezorgt Amazon in steeds meer landen zelf pakketten (Ook sinds kort in Nederland vanuit zijn eerste bezorghub nabij Schiphol red.).
Containervervoer
Het wereldwijde containervervoer en het sterke herstel in de zeehavens van Rotterdam en Antwerpen laten dit ook zien. Dit jaar volgt er rustiger vaarwater met minder groei, al blijft het in pakketvervoer met een fors groter volume voorlopig hoogtij. Per saldo zorgt dit ervoor dat de transport- en logistieksector de opgaande lijn met een volumegroei van ruim 10% kan doorzetten en eind 2022 totaal gezien weer boven het pre-corona niveau uitkomt.
