Personeelstekort en inflatie temperen positieve cijfers logistieke sector • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Personeelstekort en inflatie temperen positieve cijfers logistieke sector


De omzet in de sector vervoer en opslag groeit, maar de positieve cijfers en vooruitzichten worden overschaduwd door de hoge inflatie en personeelstekort.

Het gaat goed met de bedrijven in de vervoer en opslag sector. In alle sectoren is groei te zien en buiten de passagiersluchtvaart zitten alle subsectoren boven het niveau van 2019.

Sectorprognose Rabobank

Dat blijkt uit de sectorprognose van de Rabobank. Tot zo ver het goede nieuws, want de groei in de omzet is deels het gevolg van toenemende volumes, maar wordt grotendeels veroorzaakt door aanmerkelijk hogere prijzen.

Personeel- en containertekorten

Deze kosten kunnen met een plus worden doorberekend aan de opdrachtgevers zodat de omzetten meer stijgen dan de kosten waardoor de winsten toenemen. De vraag is hoe lang nog aangezien de oorzaken van de prijsopdrijving niet tijdelijk van aard zijn. De nu heersende krapte op de markt door personeelstekorten en een tekort aan containers en schepen zijn veelal de reden waarom de prijzen stijgen. En het einde van de containerinfarct is nog niet in zicht.

Bouw en goederen-vervoerssector

Bedrijven in de bouw en de goederen-vervoerssector kunnen de hogere inkoopkosten over het algemeen goed doorberekenen. De vraag naar de producten en diensten die deze sectoren leveren blijft groot. We gaan ervan uit dat de bouw komend jaar met 2 procent groeit en de vervoerssector met 2,5 procent. Hiermee herstelt laatstgenoemde nog niet volledig van de corona-impact, maar dat komt vooral doordat de luchtvaart ook volgend jaar nog niet op volle kracht kan draaien.

Industrie groeit, handel krimpt

Ook de industrie heeft te maken met hogere inkoopkosten. Bedrijven in de industrie kunnen net zoals die in de bouw en de vervoerssector de hogere inkoopkosten vaak doorberekenen. Na een erg goed 2021 verwachten we dat de productie in de industrie komend jaar niet nog veel verder groeit. We gaan uit van een toename in toegevoegde waarde van 1 procent voor 2022.

Groot- en detailhandel

De hogere kosten kunnen vooral in de sector handel niet altijd direct worden doorberekend aan de eindconsument. Tot deze sector behoren de groot-en de detailhandel. Door hogere energielasten – en een vooralsnog beperkte loonstijging – hebben veel consumenten minder geld over om aan andere producten te besteden. Wij verwachten daarom in deze sector een lichte krimp van 1 procent.

Belemmeringen door personeelstekorten

Naast de nieuwe coronamaatregelen en de onverwacht hoge inflatie hebben steeds meer bedrijven te maken met arbeidskrapte. Het aantal bedrijven dat in een CBS-ondernemersenquête aangeeft belemmerd te worden door tekorten aan personeel is sinds het CBS deze cijfers beschikbaar heeft nog niet zo hoog geweest.

De personeelstekorten worden deels veroorzaakt door corona, maar hangen ook samen met structurele factoren, zoals vergrijzing en deeltijdwerk. Zodra de coronapandemie weer meer onder controle is, zal het afzwakken van het ‘corona-effect’ iets meer lucht bieden op de arbeidsmarkt. Maar het zal niet alle problemen oplossen.

Foto: Gerd Altmann; Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven