Warehouse automatiseren: zo doen de grote supermarktketens dat • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Warehouse automatiseren: zo doen de grote supermarktketens dat


Automatisering van warehouses is allang geen toekomstbeeld meer. Het gebeurt volop en met name in supermarktland. Albert Heijn, Hoogvliet, Picnic, Jumbo en Plus investeren fors in slimme systemen.

De logistiek achter de boodschappen; richting de klant aan huis of naar de winkels moeten sneller en efficiënter. Om beide doelstellingen in te lossen, zijn de Nederlandse en buitenlandse supermarktgiganten massaal aan het automatiseren van hun distributiecentra geslagen.

Automatiseren is de toekomst

Was automatiseren en robotiseren van de logistiek jarenlang een no go voor de Nederlandse grootgrutters vandaag de dag is het de heilige graal en the only way up. Grote supermarktketens in Nederland kiezen de laatste tijd massaal voor vergaande automatisering van hun logistiek. Niet in de laatste plaats vanwege de krappe arbeidsmarkt in de logistiek.

Albert Heijn

Albert Heijn beschikt sinds 2019 als eerste supermarktketen van het land over een vrijwel volledig geautomatiseerd distributiecentrum. In Zaandam wordt 98 procent van de houdbare producten namelijk door robots gestapeld op rolcontainers. Vanderlande richtte het dc in. In Zaandam worden de rolcontainers gestapeld door veertien robotcellen met elk twee knikarmrobots.

Jumbo

Jumbo blijft niet achter. De een na grootste supermarktketen van het land beschikt sinds 2020 over een geautomatiseerd distributiecentrum. In Nieuwegein staan volautomatische systemen van Witron die pallets naar zogenoemde opslaglocaties verplaatsen. Het mechanisatiesysteem bestaat uit drie subsystemen waarin de order, afhankelijk van de artikelkenmerken, handmatig of gemechaniseerd wordt verzameld. De Order Picking Machine (OPM) zorgt ervoor dat uiteindelijk zo’n 75 procent van de artikelen gemechaniseerd op de rolcontainer wordt geplaatst. In het Dynamic Picking Syteem (DPS) worden kratten met behulp van een Pick by Light systeem gepickt en eveneens automatisch in een rolcontainer geplaatst.

Uitbreiding Jumbo
En het dc wordt binnenkort uitgebreid. Naast een uitbreiding van de verwerkingscapaciteit voor houdbare producten met ruim 6.000 vierkante meter aan mechanisatie, inclusief 11 gerobotiseerde lijnen, komt op het terrein ook een nieuw gemechaniseerd CDC voor de categorie Vers ter grootte van zo’n 40.000 vierkante meter.

Hoogvliet

Hoogvliet heeft zijn handmatige magazijn in Alphen aan den Rijn verruild voor een nieuw state of the art omnichannel-distributiecentrum in Bleiswijk. Het geautomatiseerde dc resulteert in verbeterde klantenservice en lagere logistieke kosten. Het geautomatiseerde supermarktmagazijn (ontworpen en gerealiseerd door Witron) bevoorraadt 70 winkels en vele online klanten per dag, met een assortiment van 11.700 verschillende producten: droge artikelen, verse producten, fruit en groenten en diepvriesproducten.

Picnic

Het geautomatiseerde distributiecentrum van Picnic in Utrecht, dat recent aankondigde ook een dc te openen in Noord-Nederland, is bijna een feit. In januari moet het operationeel zijn. Picnic heeft ervoor gekozen om het Flashpick-systeem van leverancier TGW te gebruiken in drie temperatuurzones: ambient, gekoeld en ingevroren. Het hart van het automatiseringsontwerp is het shuttlesysteem dat in bijna 40 gangen de meer dan 200.000 opslaglocaties kan traceren en beladen. Het systeem heeft ook een energie-efficiënt KingDrive-conveyorsysteem en een groot aantal ergonomische en geavanceerde PickCenter One-werkstations.

Plus

Plus, dat recent vier dc’s heeft verkocht, neemt zijn geautomatiseerde dc ook in 2022 in gebruik is het plan. Het complex wordt 44.000 vierkante meter groot en gaat vanaf november 2022 270 supermarkten in het hele land bevoorraden met het assortiment van bijna 12.000 verschillende droge producten. Plus maakt net als Hoogvliet en Jumbo gebruik van de techniek van Witron.

Spar

Spar heeft zijn logistiek vergaand geautomatiseerd. De foodretailer nam in 2019 een nagenoeg geheel geautomatiseerd distributiecentrum in gebruik. Dit dc nam het over van Xenos. Het dc is onder meer uitgerust met een hoogbouwmagazijn, depalletiseerstations, een shuttlesysteem en slimme pickstations.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven