Jumbo gaat alweer uitbreiden in Nieuwegein: 46.000 m2 extra • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Jumbo gaat alweer uitbreiden in Nieuwegein: 46.000 m2 extra


Jumbo gaat zijn distributiecentrum in Nieuwegein fors uitbreiden. Naast een uitbreiding van de verwerkingscapaciteit voor houdbare producten met ruim 6.000 vierkante meter aan mechanisatie, inclusief 11 gerobotiseerde lijnen, komt op het terrein ook een nieuw gemechaniseerd CDC voor de categorie Vers ter grootte van zo’n 40.000 vierkante meter. Daarmee gaat het dus om 46.000 vierkante meter extra.

Er is al gestart met de bouwwerkzaamheden. Karel de Jong, directeur Supply Chain, sloeg symbolisch de eerste ‘gele’ paal, in aanwezigheid van de familie van Eerd en de Raad van Bestuur van Jumbo.

De snelle groei van Jumbo vraagt om een tijdige vergroting van de logistieke capaciteit. Bij het in 2018 verwerven van de grond, ter grootte van ruim 200.000 m2 op bedrijventerrein De Liesbosch in Nieuwegein, was al rekening gehouden met uitbreidingsmogelijkheden. Ook in het reeds bestaande pand, het CDC voor houdbare producten, is ruimte voorzien voor uitbreiding van de mechanische verwerkingscapaciteit. Jumbo verwacht de uitbreiding van het bestaande CDC voor categorie houdbaar vanaf juni 2022 in gebruik te kunnen nemen. Het nieuwe gemechaniseerde CDC voor categorie vers is naar verwachting begin 2024 klaar.

Effectief opschalen

Karel de Jong, directeur Supply Chain bij Jumbo licht toe: “De uitbreiding van CDC Nieuwegein komt eerder dan oorspronkelijk gepland. De verdere uitbreiding van ons winkelbestand, de groei in online én de vergroting van ons productassortiment vragen om snellere actie. Daarom is het erg prettig dat we al rekening hebben gehouden met de toekomstige uitbreiding van de mechanisatie. Tevens is het terrein zodanig ingericht dat we effectief kunnen opschalen met de nieuwbouw van CDC voor verse producten. Hiervoor komt onze ervaringen met geavanceerde mechanisatie, zoals we die de afgelopen jaren hebben opgedaan, goed van pas. De centrale ligging van Nieuwegein is bovendien ideaal om verse producten met een wat langere houdbaarheid naar al onze winkels te vervoeren. Onze Regionale Distributiecentra (RDC’s) krijgen zo ruimte vrij om zich meer toe te leggen op ‘ultraverse’ producten, zoals groenten en fruit. Dat is hoognodig, want door onze groei stijgt ook de vraag naar producten uit die categorie erg sterk.”

Uitbreiding CDC houdbaar
Het huidige hoogbouwmagazijn (inboundproces) van CDC houdbaar wordt uitgebreid met 1.700 m2 mechanisatie in twee extra hoogbouwgangen. Het orderverzamelgebied wordt uitgebreid met 4.500m2 inclusief 11 gerobotiseerde lijnen. Voor de uitbreiding is wederom gekozen voor een Order Picking Machine (OPM), die ervoor zorgt dat vrijwel alle producten gemechaniseerd op de rolcontainer kunnen worden geplaatst. De volgorde van stapeling van de rolcontainer sluit aan op de wijze waarop de producten in de winkels in de schappen staan. Zo kunnen de producten eenvoudiger verwerkt worden en zijn ze sneller beschikbaar voor de klant.

Extra capaciteit
Door de uitbreiding van de mechanisatie van het CDC Houdbaar wordt de totale omvang in het pand met ruim 6.000 m2 vergroot tot meer dan 50.000 m2. Het aantal artikelen in de categorie langer houdbare producten kan de komende jaren stijgen tot ca. 16.000 stuks. Met de extra capaciteit groeit het aantal colli houdbare producten van 2 miljoen naar 2,6 miljoen per week. Het CDC Vers zal zich vanaf de opening in 2024 toeleggen op de gemechaniseerde nationale distributie van verse producten met een houdbaarheid vanaf 8 dagen. In deze categorie vallen artikelen zoals zuivel, kaas, vleeswaren, tapas, salades en gekoelde dranken.

Hoofdredacteur Martijn Reintjes (Warehouse Totaal) sprak eerder met Karel de Jong, directeur Supply Chain van Jumbo, over de automatisering van het dc in Nieuwegein en de uitdagingen op personeelsgebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven