PwC: robots dé oplossing voor personeelstekort; ook in het warehouse • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

PwC: robots dé oplossing voor personeelstekort; ook in het warehouse


Robots kunnen een groot deel van het personeelstekort teniet doen. Dertig procent van alle vacatures kan ingevuld worden door mechanische collega’s.

De krapte op de arbeidsmarkt is al jaren een groot probleem en houdt voorlopig nog aan, is de verwachting. Wie het issue wil tackelen doet er verstandig aan zich te oriënteren op robots, een markt die flink zal groeien de komende jaren. Robots kunnen 30 procent van de vacatures in belangrijke branches invullen. Dat blijkt uit een onderzoek van PwC.

Robots in het warehouse

De onderzoekers dichten met name zogenoemde ‘servicerobots’ grote kansen toe; robots die in de logistieke sector al veel worden ingezet. Denk aan autonomous mobile robots, AGV’s en pickrobots. “Denk aan alles dat werknemers helpt om meer te tillen, sneller te sorteren of sneller iets van A naar B te brengen”, zegt hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen van PwC tegen het Financieele Dagblad.

Lees ook
Robots winnen terrein: de meest aansprekende praktijkvoorbeelden op een rij (update)

Nederland loopt achter

De inzet van servicerobots op de arbeidsmarkt blijft in ons land ver achter bij die van robots in industriële omgevingen, signaleert PwC. In vergelijking met andere Europese landen zit Nederland onder het gemiddelde. De onderzoekers hebben geen duidelijke verklaring, aangezien de acceptatiegraad van technologie juist relatief groot is in Nederland. Ook is er veel technologische kennis in Nederland.

De inzet van servicerobots kan worden gestimuleerd door nieuwe technologische ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie en 5G-telecommunicatie menen de onderzoekers. Ook kostendalingen als gevolg van een robotisering zorgen voor een versnelling van de automatisering, denkt PwC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven