Ga naar hoofdinhoud

Robots winnen terrein: de meest aansprekende praktijkvoorbeelden op een rij (update)


Robots winnen steeds meer aan terrein in distributiecentra. De opmars is enorm en zo ook de voorbeelden in de praktijk. De meest aansprekende voorbeelden in binnen- en buitenland op een rij. (update maart 2023)

Robots in het warehouse. Wie nog twijfelt of de mechanische medewerkers dominant worden in de toekomst hoeft enkel de cijfers er op na te slaan om overtuigd te worden. Onderzoeksbureau Statista voorspelt dat de markt voor magazijnrobotica zal groeien tot $ 14,7 miljard in 2030, tegen $ 6,2 miljard vorig jaar. Het optimisme bij de robotspecialisten zelf is niet minder. Rick Faulk, ceo van Locus Robotics: “Ik denk niet dat er een plafond is.”

Oorzaken opmars robots

De opmars van robotisering in warehouses wordt gevoed door drie belangrijke aspecten, Ten eerste de oprukkende e-commerce. En wat betreft de toename van online shopping blijft Nederland niet achter.

Personeelstekort is een andere belangrijke drijfveer waarom robots meer en meer aftrek vinden. De angst voor robots reduceert, sterker nog: medewerkers hebben zelfs loonsverlaging over om met nieuwe technieken te mogen werken.

Investeerders robotisering

Ook het opvangen van seizoenspieken is een reden waarom robots oprukken; ze bieden de benodigde flexibiliteit. Niet raar dus, met deze feiten in het achterhoofd, dat investeerders en masse miljarden pompen in robotbedrijven. Meest recent is de 100 miljoen dollar groeigeld voor Geek+. Ook overnames/samenwerkingen tussen material handling spelers en robotbedrijven zijn daarom aan de orde van de dag. Niemand wil de slag missen.

Op de logistieke werkvloer wordt er ook voldoende geïnvesteerd. Robots zie je meer en meer. Een overzicht.

DHL
DHL Supply Chain introduceert autonome heftrucks voor het intern verplaatsen van pallets. Het Belgische warehouse in Bornem heeft de primeur op het Europese vasteland. De eerste signalen smaken naar meer.

Monta
Montapacking, een van de snelst groeiende e-commercebedrijven in Nederland, heeft ervoor gekozen om hun logistieke processen te automatiseren met de Lowpad. Edwin van der Ham, eigenaar Monta: ““De Lowpad zal een sleutelrol gaan vervullen in onze logistieke processen in al onze magazijnen én ons de mogelijkheid bieden voor hybride orderpicking, een situatie waarbij orderpickers en de Lowpad opereren in dezelfde omgeving.”

Albert Heijn
Vijftig procent meer orderpickcapaciteit met zeventig procent minder mensen. Het nieuwe gemechaniseerde distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam barst van de slimme technologie. Het gemechaniseerde dc van Albert Heijn in Zaandam is by far de grootste uitdaging van operationeel sitemanager Jeanne Sas geweest in haar carrière bij de supermarktketen.

Active Ants
Diverse robots, AMR’s, slimme inpakmachines en kunstmatige intelligentie zijn gecombineerd voor een zo efficiënte mogelijke operatie. Het 10.000 vierkante meter grote magazijn in Willebroek is qua omvang de helft kleiner dan het dc dat Active Ants in 2020 opende in Roosendaal. Het dc mag dan kleiner zijn; aan slimme techniek geen gebrek, want het dc is op dezelfde technische leest geschroeid qua robotisering en material handling systemen 

Ceva Logistics
Ceva Logistics nam begin 2020 als eerste bedrijf in Europa de Amerikaanse robotoplossing Locus van Locus Robotics, dat serieuze groeiplannen heeft in Europa, in gebruik. Ook heeft de Skypod van Exotec inmiddels zijn intrede gedaan in het dc; een kruising tussen een shuttle en een robot. De vaste liften die je bij een shuttle hebt, zijn niet meer aanwezig in deze oplossing. Hierdoor kunnen de robots heel flexibel bewegen in de opslagoplossing. Ze kunnen driedimensionaal rijden, dus zowel van links naar rechts als in de hoogte.

Sinds enkele maanden heeft Ceva, dat recent Ingram Micro inlijfde, de robotoplossing van Geek+ actief in zijn dc in het Belgische Grobbendonk. 

DSV
Onder de naam DSV Fulfilment Factory wil DSV de komende jaren wereldwijd twintig geautomatiseerde dc’s optuigen. De eersten zijn al in gebruik, onder meer in Venlo in Nederland.  Ook werkt DSV aan een eigen ontwikkelde zelfrijdende pickrobot.

GXO
GXO kondigde recent nog een primeur aan in de sector met de inzet van 6 River Systems collaboratieve robots op meerdere tussenverdiepingen. Bij die AMR investering blijft het niet. De logistieke afsplitsing van XPO, implementeert de komende maanden meerdere robots in zijn warehouses in Nederland en het VK.

PostNL
PostNL opende vorig jaar zomer zijn meest gerobotiseerde sorteercentrum in Nieuwegein; enkel en alleen voor de sortering van kleine pakketten. Het is niet de omvang van het pand (22.000) exclusief 3000 vierkante meter mezzanine die tot de verbeelding spreekt, maar de systemen binnenin. Robots domineren de operatie. De robots zijn van het Franse merk Solystic dat ook het informatie systeem heeft ontworpen en systeem integrator is van het project.

Active Ants in Willebroek

Radial
Radial gaat zijn warehouse in Groningen fors robotiseren. De e-tailer heeft 299 autonome mobiele robots besteld bij Dematic. De order is daarmee de grootste robotdeal van Dematic in Europa ooit.

Amazon
Amazon is al jaren een leidende partij op het gebied van warehouse automatisering en robotisering. Nu pakt de e-commercereus het groter aan dan ooit. Amazon lanceert twee nieuwe robots en een slim systeem dat handscanners overbodig maakt.

Geodis
Geodis gaat Autonomous Mobile Robots (AMR) van Geek+ inzetten. De robots moeten de logistieke dienstverlener sneller, accurater en efficiënter maken. Geodis, dat een mega dc heeft gepland in Almere, opent binnenkort een extra warehouse in Venlo met Locus robots.

Hessing
In Greenport Venlo, in de “Fabriek van de Toekomst” van Hessing rijden eind dit jaar 112 robots rond. De autonome mobiele robots van Geek+, volgens eigen zeggen de grootste vloot in deze industrietak in Europa, moet de efficiëntie van de productie en distributie verhogen.

Skypod van Exotec

Fiege
Mensen en robots die samen en tegelijk orders picken. Fiege had in 2016 de primeur met deze unieke samenwerking. Ruim zes jaar later is het aantal robots verdrievoudigd en is de efficiency flink opgeschroefd evenals het aantal leerpunten.

Solar
“Een robotmagazijn verhoogt onze orderpickcapaciteit en optimaliseert onze bedrijfsprocessen om bestellingen blijvend snel en correct te leveren”, zegt Michiel Rohrman, Managing Director van Solar Nederland. Solar koos voor Autostore.

Zalando
Het nieuwe fulfilmentcentrum van Zalando (ingericht door Knapp) in Bleiswijk is up and running. Met 140.000 vierkante meter of bijna 20 voetbalvelden is de logistieke site de grootste en het meest geautomatiseerde dc van Zalando. Ook pickrobots zijn er actief. Robots van Magazino vindt je in andere fulfilment centers van de online retailer.

Kruidvat
Dat robots niet altijd de oplossing zijn laat A.S. Watson zien. Het moederbedrijf van Kruidvat en Trekpleister had twaalf zelfpickende en zelfrijdende robots rondrijden in zijn vernieuwde e-fulfilment center in Ede, maar heeft ze na amper een jaar alweer de deur gewezen.

Meld je nu aan voor onze gratis nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van al het nieuws over interne logistiek

Aanmelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven