De afgelopen jaren hebben de industrie en de intralogistiek enorme sprongen voorwaarts gemaakt. Conventionele fabrieken worden steeds meer slimme fabrieken; en in magazijnen zijn zelfrijdende transportsystemen (DTS) en autonome mobiele robots (AMR’s) net zo gewoon als de robotstofzuigers die hun werk doen in onze huiskamers. Experts van de KION Group onthullen welke andere opwindende ontwikkelingen de toekomst van intralogistiek in petto heeft. Lees en oordeel zelf.
Kunstmatige intelligentie
“In het hart van het magazijn van morgen vind je een sterk gecomprimeerd, volledig geautomatiseerd magazijnsysteem dat modulair, uit te breiden is en gekoppeld is aan een zwerm robots. Het hele systeem is genetwerkt en wordt aangestuurd door kunstmatige intelligentie.” Zo beschrijft Joachim Tödter, Senior Director of Technology & Innovation bij de KION Group, zijn visie op het magazijn van de toekomst. Om deze visie te realiseren, zal het onderzoeksproject “LoadRunner” een sleutelrol spelen.
In 2021 presenteerden KION en het Fraunhofer IML hun “slimme voertuigzwerm”, die ze nu proberen te commercialiseren. “Dit is de eerste echte ‘zwerm’ en het eerste echte voorbeeld van het gebruik van AI in de intralogistiek”, legt professor Michael ten Hompel, algemeen directeur van het Fraunhofer IML uit. De oplossing combineert netwerken met realtime-mogelijkheden, snelle camerasystemen, kunstmatige intelligentie en nieuwe computertechnologieën. Volgens ten Hompel gaat de LoadRunner “de sector revolutioneren”.

Abassin Aryobsei, Vice President Product Strategy & New Technologies bij KION Group AG, ziet ook veel potentieel voor kunstmatige intelligentie in de intralogistiek, voornamelijk in voertuigen, maar ook in termen van overkoepelende controle: “AI stelt ons in staat om continu systemen te optimaliseren . De systemen zullen kunnen leren en de opgedane intelligentie zullen ze continu delen met andere systemen. We kunnen echt veel verwachten van de toekomst”, voorspelt hij.
Dynamische zwermen in plaats van starre systemen
Op de lange termijn zullen kleinere transportsystemen zoals de LoadRunner, of AMR’s (autonome mobiele robots) zoals de C-MATIC van KION-dochterbedrijf Linde Material Handling vaste material handling-systemen vervangen. Deze laatste zijn nog steeds een veel voorkomend verschijnsel in veel magazijnen en distributiecentra. Het implementeren van deze systemen vereist een langetermijnplanning: als ze eenmaal zijn gebouwd, is de lay-out relatief in steen gebeiteld. Met de introductie van transportrobots ziet de toekomst er heel anders uit, omdat ze overal kunnen worden ingezet en routes op elk moment flexibel kunnen worden aangepast. Als gevolg hiervan zullen ze een nieuwe, onpeilbare mate van vrijheid bieden als het gaat om het ontwerpen van een toekomstig warehouse.
Hoge snelheid en storingsveilige datanetwerken
In het magazijn van morgen zal de communicatie tussen machines de doorslag geven. Hierdoor worden toekomstige vervoerders zo breed mogelijk ontworpen voor optimale connectiviteit, inclusief de benodigde hard- en software. Deze visie van autonome, slimme vervoerders kan echter alleen worden gerealiseerd met behulp van krachtige mobiele netwerken die grote hoeveelheden data veilig, snel en efficiënt kunnen verzenden. Hier komt de 5G-cellulaire standaard om de hoek kijken.
“Enerzijds zal dit 5G-netwerk helpen om autonome logistieke processen voor onze klanten naar een hoger niveau te tillen. Anderzijds zullen we ons productieproces kunnen optimaliseren dankzij de supersnelle datatransmissietechnologie. In de toekomst kunnen slimme fabrieken draadloze productierobots omvatten die naadloos samenwerken met mensen met behulp van snelle, draadloze communicatiesystemen ”, legt Ansgar Bergmann uit, STILL-specialist voor data en netwerken

. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom het bedrijf een eigen intern 5G-netwerk heeft aangelegd. Dankzij de 5G-standaard is het in de toekomst mogelijk om hele AGV-vloten in realtime op elkaar af te stemmen, waarbij de controle- en routegegevens in de cloud van het bedrijf worden opgeslagen. Zo zal 5G in het magazijn van morgen er niet alleen voor zorgen dat systemen faalveilig zijn, maar zal het ook een boost geven aan de gegevensoverdracht waarmee de meest geavanceerde visies op machine learning kunnen worden gerealiseerd.
Realtime magazijnvisualisatie en inventaris
Het warehouse beter benutten door slim en snel data verzamelen van het distributiecentrum. Dat is het doel van het nieuwe digitaliseringsproject Artificial Intelligence Based Indoor Cartography kortweg ARIBIC. De innovatieve aanpak biedt enorme gebruikersvoordelen, meent Kion. Allereerst weten gebruikers altijd waar de voertuigen zich bevinden.

Die informatie kan vervolgens worden gebruikt om de magazijn- of fabrieksplanning te optimaliseren. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk waar veel of juist weinig verkeer is. Ook wordt duidelijk welke gangpaden het vaakst geblokkeerd zijn. Op basis van de verzamelde kennis kunnen stellingen (in eerste instantie) virtueel worden verplaatst, of productiegebieden opnieuw worden ingedeeld.
Duurzaamheid
Het spreekt voor zich dat duurzaamheid van groot belang zal zijn in het magazijn van morgen, van zonnepanelen op het dak tot slim laadbeheer voor vrachtwagenparken op lithium-ionbatterijen. De kern van het magazijn wordt gevormd door een sterk gecomprimeerd, closed-loop, lights-out magazijn dat niet alleen minder ruimte in beslag neemt, maar ook minder energie verbruikt dankzij de heen en weer suizende shuttlesystemen tussen de rekken, die in totale duisternis hun werk kunnen doen. Wanneer ze niet in gebruik zijn, gaan ze in de slaapstand om hun energieverbruik tot een absoluut minimum te beperken. Bovendien worden alle shuttles perfect georkestreerd, zodat ze niet allemaal tegelijk opstarten, waardoor kostenintensieve pieken in de energievoorziening worden vermeden.

Vorig jaar investeerde KION in ifesca GmbH, een bedrijf waarvan het platform ook afhankelijk is van kunstmatige intelligentie. Op basis van nauwkeurige voorspellingen kunnen klanten optimale laadsequenties plannen voor hun vorkheftrucks en de rest van hun magazijntechnologie. Dit verlaagt de energiekosten en resulteert in een meer evenwichtige belasting van het elektriciteitsnet. Hierdoor kunnen zij het energieverbruik in hun magazijnen optimaliseren met het oog op een CO2-neutrale intralogistiek.