Ga naar hoofdinhoud

Stagnatie domineert transport en logistiek


De logistieke sector blijft last houden van volumedaling. Het personeelstekort blijft desondanks onverminderd groot.

Tegenwind voor de internationale handel en minder vraag vanuit industrie zorgen voor krimp in het wegtransport, de havens en de scheepvaart. Personeelstekort blijft onverminderd groot. Dat zijn de belangrijkste conclusies van ING. De bank presenteerde zijn nieuwe vooruitzicht transport en logistiek.

Krimpende logistieke dienstverlening en wegtransport

Het goederentransport (ca. 75% van de sector) heeft naast de impact van een afremmende economie en haperende internationale handel last van minder uitgaven aan consumentengoederen en afbouw van overtollige voorraden bij opdrachtgevers. Hierdoor krimpen de logistieke dienstverlening en het wegtransport met 1% en 1,5% en zakt de scheepvaart (waaronder de binnenvaart) dit jaar het meest weg (5%). Rico Luman, sectoreconoom Transport en Logistiek bij ING Research: “Op weg naar 2024 is enig herstel te verwachten, maar ook volgend jaar is er met de remmende werking van een hogere rente op investeringen en bestedingen waarschijnlijk nog geen sterk aantrekkende vervoersmarkt.”

E-commerce

In het pakketvervoer volgde na de groeispurt van e-commerce tijdens de pandemie, in de loop van 2022 een logische correctie. Deze is inmiddels voorbij, wat ook blijkt uit recente cijfers van dominante speler PostNL die de pakketaantallen weer zag groeien. In de loop van dit jaar keert de e-logistiek weer terug naar de trendmatige groei al zal die waarschijnlijk wel lager liggen dan voor de pandemie. Ook warehouseactiviteiten in de e-logistiek zullen hiervan kunnen profiteren.

Personeelstekort

Personeel in transport blijft uitermate schaars. Het cijfer in de transport- en logistieksector lag in het tweede kwartaal gemiddeld nog steeds 1% punt boven het 10-jaars gemiddelde, een groter verschil dan in andere sectoren. Voor elke 1.000 werknemers zijn er dus 10 extra nodig en dat merken bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven