Ga naar hoofdinhoud

Omzet wegtransport daalt met bijna vier procent


De omzet van de transportsector was in het tweede kwartaal van 2023 ruim 5 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is de eerste omzetdaling in twee jaar.

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar daalde de omzet in bijna alle deelbranches, alleen de luchtvaartsector zette meer om. Het wegtransport boekte 3,95 procent minder omzet. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De omzet van de luchtvaartsector nam toe met ruim 8 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal van 2022 steeg de omzet al tot het hoogste niveau ooit, onder andere omdat er weer werd gevlogen na het opheffen van de coronamaatregelen.

De omzet nam vooral toe in het personenvervoer. Dit kwam onder andere door gestegen prijzen en omdat er meer gereisd werd na het afschaffen van de coronamaatregelen.

Zie ook
Logistieke cijfers en vooruitzichten ING: positivisme troef

In het goederenvervoer daalde de omzet omdat er minder goederen werden vervoerd. Dit kwam onder andere doordat er minder werd geproduceerd in de industrie, de bouw achterbleef en de internationale handel terugliep.

Drie kwart van de bedrijven in de transportsector verwacht komend kwartaal hetzelfde aantal werknemers te hebben als in het tweede kwartaal. Een op de vijf bedrijven denkt ze minder mensen kunnen inzetten. In het tweede kwartaal van 2023 steeg het aantal openstaande vacatures met ongeveer 500 naar 18,5 duizend. Het aantal vervulde vacatures daalde met ongeveer 1 duizend vergeleken met vorig kwartaal.

Slechts 2 procent van de bedrijven in de transportsector denkt dat de prijzen komend kwartaal zullen dalen en 7 procent denkt dat de omzet daalt. De overige bedrijven verwachten dat de omzet en prijzen gelijk blijven of stijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven