Wat van ver komt is lekker…..een gezegde die tientallen jaren opging voor grote producerende bedrijven. Lekker goedkoop vooral, maar goedkoop blijkt steeds vaker duurkoop door forse rimpelingen in de supply chain Ook geopolitieke spanningen baart het bedrijfsleven zorgen. Reden voor bedrijven om de productie weer dichter bij huis te halen. Zo heeft Air Up zijn productie en logistiek in Nederland ondergebracht.
Dubbele cijfers in 2022
Bedrijven kochten of huurden in 2022 9,6 miljoen vierkante meter industriële ruimte in de regio, een stijging van 29 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, meldt de Financial Times die zich baseert op een analyse van Cushman & Wakefield. De analyse van de makelaar in commercieel vastgoed heeft betrekking op transacties in negen Europese landen.
Robots
De oprukkende Robotisering speelt een belangrijke rol bij de toenemende keuze van bedrijven om hun supply chain dichterbij huis te halen. Tim Crighton, Cushman’s hoofd logistiek en industrie in Europa, stelt dat het gebruik van robots in de productie, waardoor het kostenvoordeel van produceren in regio’s met goedkopere arbeidskrachten is geminimaliseerd, een “dwingend” argument is voor Europese bedrijven om de productie dichter bij de consumenten te verhogen.
Zie ook de blog van Jack van der Veen
Reshoring is geen eenvoudige oplossing voor huidige ketenproblemen
Mercedes en BMW
Zo besloot Mercedes-Benz om zijn eerste fabriek voor elektrische bestelwagens in Polen te bouwen. BMW voert de productie van autobatterijen in een nieuwe fabriek in Hongarije op. Cushman stelt in zijn rapport dat met name in Centraal- en Oost-Europa, waar arbeid relatief goedkoop is, “grote investeringen in de productie” hebben plaatsgevonden.
Niet alle bedrijven verlieten China echter. Veel bedrijven zagen hun toeleveringsketens aangetast door de gestegen energiekosten, die onlangs industriële grootmacht Duitsland in een recessie hielpen belanden. In april zei Akzo Nobel, eigenaar van Dulux, dat de Nederlandse groep in feite moest inkopen in China.