Ga naar hoofdinhoud

Nearshoring Europa groeit met dubbele cijfers; robotisering belangrijke drijfveer


Nearshoring neemt flink toe aan populariteit. Cijfers liegen niet. In 2022 steeg de vraag naar logistieke/industriële ruimte in Europa fors. Robotisering maakt de keuze financieel makkelijker rond te rekenen.

Wat van ver komt is lekker…..een gezegde die tientallen jaren opging voor grote producerende bedrijven. Lekker goedkoop vooral, maar goedkoop blijkt steeds vaker duurkoop door forse rimpelingen in de supply chain Ook geopolitieke spanningen baart het bedrijfsleven zorgen. Reden voor bedrijven om de productie weer dichter bij huis te halen. Zo heeft Air Up zijn productie en logistiek in Nederland ondergebracht.

Dubbele cijfers in 2022

Bedrijven kochten of huurden in 2022 9,6 miljoen vierkante meter industriële ruimte in de regio, een stijging van 29 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, meldt de Financial Times die zich baseert op een analyse van Cushman & Wakefield. De analyse van de makelaar in commercieel vastgoed heeft betrekking op transacties in negen Europese landen.

Robots

De oprukkende Robotisering speelt een belangrijke rol bij de toenemende keuze van bedrijven om hun supply chain dichterbij huis te halen.  Tim Crighton, Cushman’s hoofd logistiek en industrie in Europa, stelt dat het gebruik van robots in de productie, waardoor het kostenvoordeel van produceren in regio’s met goedkopere arbeidskrachten is geminimaliseerd, een “dwingend” argument is voor Europese bedrijven om de productie dichter bij de consumenten te verhogen.

Zie ook de blog van Jack van der Veen
Reshoring is geen eenvoudige oplossing voor huidige ketenprobl
emen

Mercedes en BMW

Zo besloot Mercedes-Benz om zijn eerste fabriek voor elektrische bestelwagens in Polen te bouwen. BMW voert de productie van autobatterijen in een nieuwe fabriek in Hongarije op. Cushman stelt in zijn rapport dat met name in Centraal- en Oost-Europa, waar arbeid relatief goedkoop is, “grote investeringen in de productie” hebben plaatsgevonden.

Niet alle bedrijven verlieten China echter. Veel bedrijven zagen hun toeleveringsketens aangetast door de gestegen energiekosten, die onlangs industriële grootmacht Duitsland in een recessie hielpen belanden. In april zei Akzo Nobel, eigenaar van Dulux, dat de Nederlandse groep in feite moest inkopen in China.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven