Ga naar hoofdinhoud

Medewerkers Jumbo distributiecentra dreigen met staking om werkdruk


Er heerst grote onvrede onder medewerkers van Jumbo-distributiecentra in Raalte, Bleiswijk en Den Bosch vanwege de werkomstandigheden en werkdruk. Er circuleert een petitie om de werkdruk te verlagen en er wordt zelfs gesproken over staken. De distributiecentra waar het om gaat, verzorgen de online bestellingen.

Na stakingen in distributiecentra bij Albert Heijn eerder dit jaar, dreigt nu Jumbo de platgelegd te worden. Volgens De Stentor hangen er lijsten in het distributiecentrum in Raalte waarop medewerkers kunnen zien of ze voldoen aan bepaalde normen voor het inpakken van orders. Als ze niet aan deze normen voldoen, worden ze verplicht om tot middernacht te blijven. Werknemers delen voorbeelden waarin dreigende taal wordt gebruikt, zowel in het Nederlands, Engels als Pools. Veel werknemers zijn bang voor de consequenties en willen daarom anoniem blijven.

Hoge werkdruk

FNV-bestuurder Margje van der Woude is op de hoogte van de petitie en de situatie. Ze merkt op dat de recente langdurige staking bij Albert Heijn veel impact heeft gehad op werknemers in distributiecentra, waaronder ook de werknemers van Jumbo. De petitie is een eerste stap om de werkdruk te verlagen. Volgens Van der Woude worden de normen die werknemers moeten halen steeds verhoogd, en wordt er regelmatig overgewerkt, zelfs op zaterdag terwijl dat niet verplicht is. Ze benadrukt dat veel werknemers arbeidsmigranten zijn die via uitzendbureaus werken en mogelijk niet goed op de hoogte zijn van hun rechten. Ze zijn bang voor de gevolgen, zoals ontslag en het verliezen van huisvesting.

Rondetafelgesprekken en extra training

Jumbo reageert verrast op de berichtgeving en herkent zich niet in het geschetste beeld. Volgens een woordvoerder staat de klant en medewerker voorop en probeert Jumbo bestellingen op tijd en compleet bij klanten te bezorgen, met aandacht voor een prettige werksfeer. Jumbo zegt dat de werkdruk regelmatig wordt onderzocht en dat meer dan 75% van de medewerkers de werkdruk als goed ervaart. Voor degenen die het als te hoog ervaren, biedt Jumbo mogelijkheden om daarover in gesprek te gaan, zoals rondetafelgesprekken en extra training. Jumbo benadrukt dat overwerk betaald wordt volgens de cao en dat zaterdag als een normale werkdag wordt beschouwd. Uitzendbureaus worden ingeschakeld om uitzendkrachten in te zetten volgens de behoeften, rekening houdend met hun voorkeuren.

Op dit moment is er nog geen sprake van staking, maar er wordt wel over gesproken onder de medewerkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven