Het aanbod van bedrijfsruimte op bedrijventerreinen blijft met 1,8% van de voorraad dicht bij het recorddieptepunt uit 2022. Dit blijkt uit de laatste Aanbodmonitor bedrijfsruimte op bedrijventerreinen van Stec Groep. Hiermee bevestigt Stec de zorgen van CBRE eerder dit jaar. CBRE verwacht in 2023 een groot tekort aan logistiek vastgoed.
Beter benutten bedrijventerreinen
Naast het zorgvuldig toevoegen van nieuw aanbod ligt een belangrijke oplossing in het optimaler benutten en kwalitatief versterken van bestaande bedrijventerreinen, meent Stec. Zo is op vrijwel elk ‘gemiddeld’ bedrijventerrein nog significante ruimtewinst te boeken. Het percentage aangeboden vierkante meters bedrijfsruimte op bedrijventerreinen blijft consequent ver onder een gezond frictieniveau van circa 5%. Dit percentage ligt nu zelfs al meer dan een jaar onder 2%.
Landelijk probleem
Tussen provincies is het verschil in aanbod minimaal. Begin 2023 was circa 36% van het totale aanbod structureel. Aanbod wordt als structureel aangemerkt als het pand op drie achtereenvolgende meetmomenten aangeboden wordt. Circa een derde van de aangeboden panden staat dus een jaar of langer leeg. Dit impliceert dat, van het weinige aanbod dat beschikbaar is, een derde ook niet (geheel) voldoet aan de marktvraag.
Belemmering doorontwikkeling bedrijf
De extreme krapte op de bedrijfsruimtemarkt belemmert ondernemers bij de ontwikkeling van hun bedrijf. Het remt de in-, uit- en doorstroom van bedrijven en daarmee de dynamiek in de economie en samenleving. Dat is onwenselijk, want juist de grote transities vragen om veranderende activiteiten en zorgen voor een hoge ruimtevraag naar bedrijventerreinen.