Ga naar hoofdinhoud

Aanbod logistiek vastgoed daalt, tekort stijgt: CBRE


In 2023 dreigt er een groot tekort aan logistiek vastgoed te ontstaan. Het wordt een enorme uitdaging om te blijven voldoen aan de aanhoudende gebruikersvraag Daarvoor waarschuwt CBRE.

Jarenlang was logistiek vastgoed het beste jongetje van de klas onder vastgoedbeleggers. De groei kon niet op. Daar komt dit jaar een forse kentering in, concludeerde Buck Consultants woensdag naar aanleiding van zijn eigen onderzoek. CBRE bevestigt de dalende trend en vreest voor schaarste aan logistiek vastgoed dit jaar.

De door de overheid ingeperkte bouw van nieuwe distributiecentra zorgt voor een historisch laag niveau aan investeringen in logistiek vastgoed, stelt CBRE op basis van een eigen rapport. De vastgoedadviseur verwacht dat de huurprijzen in de logistieke sector zullen toenemen.

Tekort aan bouwgrond

Met de groei die de e-commerce en industrie doormaakten, steeg de vraag naar logistiek vastgoed afgelopen jaar. Het aanbod bleef achter en ook dit jaar komt er – door toenemende bouwkosten en een tekort aan grond – minder logistiek vastgoed bij. Jim Orsel, hoofd Industrial & Logistics bij CBRE: ‘Van het logistieke vastgoed dat komende tijd opgeleverd gaan worden is circa 70% al voorverhuurd. Het wordt een enorme uitdaging om te blijven voldoen aan de aanhoudende gebruikersvraag. Daarbovenop komt de overheid medio 2023 met een restrictiever beleid voor de bouw van distributiecentra, waardoor het aanbod schaars blijft.

verdozing distributiecentrum

Zie ook
Verdozing: NDL directeur pleit voor kwaliteit boven kwantiteit maar bovenal slimmer bouwen

Huurprijzen nemen toe

Het beperkte aanbod leidde in een jaar tijd door het hele land tot hogere huren. Gemiddeld nam de huurprijs toe met 10-15%. De hoogste huurstijgingen werden genoteerd in de regio’s Amsterdam, Eindhoven, Zuid-Limburg en Tilburg-Waalwijk. Orsel: ‘Deze ontwikkeling zet zich naar verwachting voort in het eerste half jaar van 2023.’

Efficiëntieslag nodig

Slimmer bouwen en inrichten is het devies volgens Orsel: “Bestaande bedrijventerreinen en distributiecentra zullen beter moeten worden benut, bijvoorbeeld door slimmer om te gaan met de beperkte ruimte. Zoals functiemenging of meerlaags te bouwen.” Sporadisch gebeurt dit al in Nederland. Zo bouwt DSV in Limburg een meerlaags dc. In Amsterdam verrijst een meerlaagse cityub.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven