E-fulfilment-model biedt praktische inzichten • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

E-fulfilment-model biedt praktische inzichten


E-fulfilment is een relatief jong vakgebied. Hierdoor ontbreekt het nog weleens nog aan geaccepteerde ‘best-practices’ op basis waarvan bedrijven hun logistieke orderafhandeling beter kunnen organiseren. Zowel webshops als e-fulfilmentbedrijven moeten vaak opnieuw het wiel uitvinden en hebben beperkt inzicht in hoe het logistieke proces verder geoptimaliseerd kan worden. Om webshops hierin te ondersteunen, heeft e-Fulfilment Hub een ‘maturity model’ ontwikkeld. Dit model geeft hen inzicht in de mate van volwassenheid en biedt praktische inzichten over hoe competenties kunnen verbeteren naar een hoger niveau.

Het is geen verrassing. E-commerce is dé groeimarkt van de 21e eeuw. De markt groeit al jaren explosief. Alleen al in Nederland werd er afgelopen jaar ruim 22 miljard besteed aan online aankopen. Hierdoor krijgen webwinkels steeds meer orders te verwerken, waardoor logistieke stromen alsmaar groter en complexer worden. Om in deze dynamische markt succesvol te blijven, kunnen webshopeigenaren het zich niet veroorloven achterover te leunen. Zij moeten voortdurend blijven professionaliseren, hun assortiment vernieuwen, investeren in ICT-systemen, nieuwe marketingcampagnes uitrollen, maar zeker ook zorgen voor een excellente logistieke ervaring voor de klant. Het optimaal organiseren van de volledige logistieke afhandeling van online bestellingen blijft voor veel webshops en logistiek dienstverleners echter een grote uitdaging.

E-fulfilment maturity model

Dit was aanleiding voor e-Fulfilment Hub om in samenwerking met Fontys Hogescholen het allereerste ‘maturity model’  te introduceren. Dit model bestaat uit vier opeenvolgende niveaus van volwassenheid. Het model geeft door middel van een compacte vragenlijst aan in welke fase het bedrijf zich bevindt. Binnen dit proces kunnen organisaties een ontwikkeling doormaken van een ‘rookie’ (laag) niveau naar een ‘all-star’ (hoog) niveau, waarbij elk niveau de mate van volwassenheid van de e-fulfilmentcompetentie beschrijft. Bedrijven kunnen deze vier fases doorlopen en een steeds meer volwassen niveau bereiken door hun e-fulfilment steeds verder te professionaliseren en te formaliseren. Het e-fulfilment maturity model is het eerste wetenschappelijke model in haar soort en scoort organisaties op basis van de volwassenheid van hun e-fulfilmentcompetentie en geeft hen praktische inzichten over hoe zij zich kunnen ontwikkelen naar een meer volwassen niveau. Het model werd ontwikkeld door e-Fulfilment Hub (het collectief van ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen uit de Keyport-regio) in samenwerking met de Fontys-minor ‘E-preneurship’ en gevalideerd door diverse sectorexperts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven