Ga naar hoofdinhoud

Doorstart Super Eco Combi in de maak


De Super Eco Combi (SEC) krijgt mogelijk een doorstart. Er wordt door TLN, Port of Rotterdam en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hard gewerkt om komend jaar een proefproject op de openbare weg te krijgen. Afgelopen dinsdag vond er een ‘Super Eco Combi Experience Day’ plaats op AMPT Maasvlakte.

Na vier jaar werken aan een proef met de SEC bleek afgelopen voorjaar dat er niet voldoende draagvlak was. Daarna leek het stil te worden rond de 32 meter lange voertuigcombinatie, al werd er achter de schermen wel nagedacht over een vervolg en reed minister Mark Harbers van I&W al een rondje met een SEC. De Super Eco Combi kan door zijn afmetingen een gamechanger worden voor transport én opslag; net als de hyperloop dat uitblinkt in snelheid.

Experience Day

Naast het ministerie waren op de Experience Day ook de RDW, Rijkswaterstaat, TLN, vertegenwoordigers van truckfabrikanten en trailerbouwers en vervoerders als Ewals Cargo Care, Koninklijke Euser, BTT, Kamps, Nap Transport en Van der Wal Transport aanwezig. “Met een gezelschap van ongeveer 40 man hebben we het gehad over alle relevante aspecten van de SEC. Technische configuratie, maar ook doorstroming, trajecten, voertuigveiligheid en ook verkeersveiligheid natuurlijk”, vertelt Dirk-Jan de Bruijn, vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat betrokken bij de SEC.

Bouwstenen Super Eco Combi

“Het is nu belangrijk om te bepalen welke bouwstenen er nog ontbreken en wat er nog gedaan moet worden om dit keer wel een proefproject op de openbare weg te realiseren. Daarbij hoeven we natuurlijk niet weer opnieuw te beginnen. We hebben de ervaringen van de LZV en de SEC 1.0. Ook kunnen we over de landsgrenzen kijken om te zien hoe het moet. In Spanje gaat het nu hard met de SEC en ook in Denemarken zijn ze goed bezig. We moeten met elkaar bepalen wat er bij ons in Nederland nog aan ontbreekt om een succesvol proefproject te laten plaatsvinden. Want laten we wel zijn: er wordt al vier jaar aan gewerkt, er is een proef geweest bij de RDW, maar er is nog geen wiel van de SEC op de openbare weg geweest. Terwijl je pas leert door het in de praktijk te testen.”

Een proef op de openbare weg is nu het eerste plan. De Bruijn: “Met Ewals hopen we een eerste prepilot te gaan realiseren. Dat zou voor volgend jaar zomer moeten kunnen. Daarmee lopen we overigens nog steeds niet heel erg achter qua tijd. Je ziet dat soortgelijke projecten in het buitenland zes tot tien jaar nodig hebben om succesvol te zijn. Als de prepilot met Ewals succesvol is kunnen we een go of no-go geven, daarna volgt marktconsultatie en dan kunnen bredere pilots gaan plaatsvinden, met andere vervoerders erbij. Ik verwacht dat echter niet voor het vierde kwartaal van 2023, dan wel het begin van 2024.”

Bron en tekst TTM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven