Ga naar hoofdinhoud

DHL: 50.000 pakketten per uur in nieuw XXL-dc


Deutsche Post DHL opende in november in Bochum zijn grootste pakkettencentrum in Duitsland. Het dc meet ruim 40.000 vierkante meter, verstuurt ieder uur 50.000 pakketjes naar klanten in het Ruhrgebied en is een van DHL’s meest efficiënte sorteercentra van Europa. 

Deutsche Post DHL heeft nu 36 van dit soort pakkettencentra in Duitsland staan. Bij elkaar zijn die locaties goed voor 1,2 miljoen pakketjes per uur; binnen Duitsland verplaatst het logistieke concern dagelijks vijf miljoen dozen. In de decembermaand van 2019 liep dat aantal echter op tot liefst elf miljoen bestellingen per dag.

Van 20.000 naar 50.000 pakketten

Het distributiecentrum in Bochum ging op 18 november open en met de feestdagen in het vooruitzicht kon men dan ook meteen aan de bak. Er werd met 20.000 pakketten per uur gestart, maar de productie is inmiddels verdubbeld. 

Frank Bluemer is bij DHL verantwoordelijk voor de logistieke operatie in zowel het dc van Dortmund als Bochum en kijkt tevreden terug op de eerste maanden in het nieuwe ‘Mega-Paketzentrum’: “ Alles is volgens plan verlopen. Het nieuwe dc heeft ons pakketnetwerk erg goed ondersteund, zeker als je kijkt naar het buitengewoon grote aantal verzendingen dat we tijdens de kerstperiode hebben verstuurd. Op sommige dagen waren de pakketvolumes meer dan twee keer zo hoog als de volumes op een gemiddelde dag.”

Uw collega Tobias Meyer, hoofd van DHL in Duitsland, zei dat er ‘innovatieve technologie’ wordt toegepast in het dc. Wat kunt u daarover vertellen? 

“Samen met ons pakkettencentrum in Obertshausen, dat we in 2016 hebben geopend, is dit dc het grootste en technisch meest geavanceerde pakkettencentrum van DHL in Duitsland. En we bepalen hiermee ook onze standaard voor de toekomst. Om een indruk te geven: normaal gesproken verwerken we tussen de 30.000 en 40.000 pakketten per uur. Nu zijn dat er 50.000. Er is meer dan 6 kilometer aan sorteer- en conveyortechnologie met ongeveer 900 aandrijvingen geïnstalleerd, er zijn meer dan 400 sorteerstations en voor alle technologie in het pand hebben we meer dan 2000 ton staal gebruikt. We hadden in Obertshausen al flinke stappen gemaakt op het gebied van sorteertechnologie en voor Bochum konden we voortborduren op die opgedane ervaring en technische kennis. We hebben de technieken dan ook flink kunnen verbeteren.”

DHL blaast Opel-terrein nieuw leven in

Het dc van Deutsche Post DHL staat op een kavel van 140.000 vierkante meter, vergelijkbaar met 26 voetbalvelden. Op die locatie produceerde de Duitse fabrikant Opel decennialang zijn auto’s, totdat wegens overcapaciteit de laatste wagen van de band rolde in 2014. Meer dan 3000 werknemers raakten hun baan kwijt. Mede door het vertrek van Opel kent Bochum volgens het Duitse Economische Instituut inmiddels een werkloosheidspercentage van 8,9 procent, hoger dan het landelijk gemiddelde van 5,1 procent. Ook het bbp per hoofd van de bevolking ligt met 33.000 euro onder het gemiddelde van 38.000 euro. Veel mensen hebben de stad de afgelopen jaren dan ook verlaten. 

Was het voor Deutsche Post DHL moeilijk om in Bochum aan personeel te komen?

Bluemer: “We begonnen met 300 werknemers en als we dit jaar op volle capaciteit zitten, hebben we op ongeveer 600 banen voor het sorteerwerk, de administratie en bezorging. Over het algemeen was het niet echt moeilijk om gekwalificeerd overheadpersoneel te vinden, ook omdat we al een interne pool hadden met sollicitanten. Maar ook bij het werven van operationele krachten hebben we eigenlijk geen grote problemen gehad. We zijn ook goed geholpen door arbeidsbureaus en hebben gelukkig ook mensen kunnen aannemen die voorheen werkloos waren. We hebben nu een zeer internationaal personeelsbestand, want er werken mensen uit 32 verschillende landen heel succesvol met elkaar samen in Bochum.” 

Logistieke hotspot

Armin Laschet, de minister-president van Noordrijn-Westfalen, vertelde bij de opening al erg trots te zijn op de komst van Deutsche Post DHL. 

“Het feit dat DHL een van Europa’s meest efficiënte pakketcentra in Bochum opent, bewijst de aantrekkelijkheid van ons gebied als een toonaangevende logistieke locatie”, sprak Laschet.

DHL wikkelt vanuit Bochum de online bestellingen af van voornamelijk klanten in het Ruhrgebied, de sterk geïndustrialiseerde regio in Noordrijn-Westfalen. 

Maar daar blijft het niet bij, belooft Frank Bluemer van DHL: “Ja, in de toekomst gaan we vanuit Bochum ook pakketten verzenden naar verschillende locaties in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven