Het Hit and Run Cargo-team (HARC), een samenwerkingsverband van de Douane, de FIOD, de Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft in 2022 in totaal 46.789 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven. De bijna 47.000 kilo is fors minder dan in 2021 toen in totaal ruim 70.000 kilo verdovende middelen werd ontdekt.
Haven Vlissingen
In de haven van Vlissingen bleef de teller in 2022 staan op 4157 kilo. Meer dan de ruim 2100 kilo die in 2021 werd ontdekt. De totale straatwaarde van de inbeslaggenomen cocaïne is een duizelingwekkende 3,5 miljard euro.

Lees ook
Herken de signalen: Zo worden je warehouse en medewerkers weerbaarder tegen cocaïne criminelen
Strafrechtelijke onderzoeken
Onder de vlag van het HARC-team werden in 2022 in totaal 467 containers gecontroleerd, dit zijn er 107 meer dan in 2021. Het aantal strafrechtelijke onderzoeken naar aanleiding van gedane vondsten lag in 2022 ook hoger in vergelijking met een jaar eerder. In totaal werden 71 onderzoeken gestart tegen 38 in 2021. In totaal draaide het HARC-team 189 zaken. De komende jaren wordt er verder geïnvesteerd in het team om op die manier de slagkracht te vergroten.
Logistieke sector verantwoordelijkheid
De logistiek en transportsector speelt veelal onbewust een grote rol in de handel, maar heeft ook een belangrijke rol bij die bestrijding van de cocaïne in Nederland, want het merendeel van de drugs dat in Nederland wordt gebruikt, komt binnen via containers veelal via de Antwerpse en Rotterdamse haven.
Samenwerking met politie
Daarom begint de aanpak van de cocaïnehandel in de haven bij de transportbedrijven en hun medewerkers. Dirk-Jan Grootenboer, digitale Wijkagent Zeehavenpolitie Eenheid Rotterdam: “We hebben elkaar nodig. De bedrijven en de medewerkers kennen de signalen niet die aan de basis staan van crimineelgedrag en wij hebben juist die signalen nodig om te kunnen optreden.”