Containers stromen Rotterdamse haven binnen; de cocaïne ook • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Containers stromen Rotterdamse haven binnen; de cocaïne ook


Het Hit and Run Cargo-team (HARC), een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft in 2021 een recordhoeveelheid cocaïne onderschept. Ruim twee keer zoveel dan in 2019.

De haven van Rotterdam had een recordjaar als het gaat om de overslag van containers. De cocaïnevangst bleef niet achter. In de Rotterdamse haven werd in 2021 70.571 kilo cocaïne gevonden. 74% meer dan in 2020 en meer dan het dubbele dan in 2019.

Grote vangst bij logistieke dienstverlener

Op basis van de inbeslaggenomen partijen drugs is het HARC-team in totaal 194 keer een onderzoek gestart. Dit leverde 62 aanhoudingen op. De straatwaarde van de in beslag genomen cocaïne is ruim 5 miljard euro. De grootste cocaïne vondst werd gedaan in december. Toen troffen douaniers 4180 kilo aan in een container geladen met bananen. Ook in maart, september en december werden partijen van ruim 4000 kilo onderschept. Onder meer bij een gerenommeerd koel- en overslagbedrijf in Rotterdam.

2022 hardere aanpak drugscriminaliteit

In heel 2021 zijn er 22 partijen boven de 1000 kilo in beslag genomen. In 2022 wil het HARC-team zijn informatiepositie nog meer verbeteren en gaat zich ook meer richten op financieel onderzoek, dat moet resulteren in succesvolle witwas- en ontnemingszaken. Daarnaast zet het OM in 2022 stevig in op corruptie. Dit doet zij onder meer in samenwerking met het Combiteam Havens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven