Opslagruimte. Een tekort is niet goed, maar teveel is ook niet wenselijk. En met dat laatste heeft Amazon te kampen. De e-commerce reus voegde vorig jaar in een rap tempo warehouses toe aan zijn opslagcapaciteit. Meer dan het nodig had en heeft nu, zo blijkt uit de laatste cijfers van het bedrijf.
2 miljard kosten
De extra toegevoegde warehousing leverde Amazon (dat fors investeert in mensachtige robots) het eerste kwartaal 2 miljard dollar extra aan kosten op. De kosten droegen bij aan een kwartaal dat ver achterbleef bij de verwachtingen van Wall Street. De aandelen van Amazon daalden donderdag met meer dan 10%, meldt Geekwire.
Lees ook
Inside Amazon eerste Nederlandse hub: mens en efficiency boven robots
Tumultueuze twee jaar voor Amazon
Brian Olsavsky, Chief Financial Officer van Amazon, tijdens gesprekken met verslaggevers en analisten donderdag na de kwartaalresultaten: “We zijn uit een zeer tumultueuze twee jaar gekomen. We zijn blij dat we de beslissingen hebben genomen die we de afgelopen twee jaar hebben genomen. En nu hebben we de kans om onze capaciteit af te stemmen op een meer genormaliseerd vraagpatroon.”
Verkoopstijging
De online verkoop van Amazon daalde in het kwartaal met 3% tot $ 51 miljard, omdat shoppers minder afhankelijk waren van het bedrijf voor kritieke aankopen, omdat corona zijn retour is. Olsavsky is er van overtuigd dat Amazon gelooft dat de verkoop uiteindelijk de capaciteit zal inhalen. Amazon is van plan om het tempo van zijn magazijnuitbreidingen in de tussentijd te vertragen.
E-fulfilment as a service
Een manier om de warehouse capaciteit beter te benutten is het “Buy with Prime”-programma, dat andere e-commercesites dan Amazon.com bedient op het gebied van e-fulfilment. Bedrijven kunnen gebruikmaken van Amazon’s fulfilment- en leveringsnetwerk om verzending dat als een service wordt aangeboden. Daarmee wordt Amazon nog minder afhankelijk van UPS en Fedex, een strijd die al langer wordt gevoerd.
