Ga naar hoofdinhoud

Misstanden pakketbezorgers óók in Nederland; staatssecretaris sluit extra maatregelen niet uit


België wil korte metten maken met de misstanden bij post- en pakketbedrijven. Nederland is wat terughoudender maar sluit extra maatregelen tegen de overtreders niet uit.

België is al dagen in de ban van misstanden en invallen bij PostNL en DHL. Beide bedrijven worden verdacht van meerdere overtredingen waaronder: zwartwerken bij de chauffeurs van onderaannemers, te lange werktijden, illegaliteit en rijden zonder rijbewijs.

Een undercoveractie van onderzoeksjournalist Joppe Nuyts van VTM Nieuws bracht de misstanden aan het licht. Hij ging aan de slag bij het koeriersbedrijf en constateerde op grote schaal inbreuken. 

Extra maatregelen mogelijk ook in Nederland

De Belgische minister kondigde naar aanleiding van de wantoestanden aan korte metten te willen maken met de wantoestanden. Ook Den Haag wil perk en paal stellen aan de wantoestanden die ook in Nederland plaatsvinden. Zo blijkt uit antwoorden van Dennis Wiersma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op vragen van PvdA kamerlid Van Dijk.

828.000 euro boete

In 2019 heeft de Inspectie bij 65% van onderzoeken een of meerdere misstanden geconstateerd, zoals onderbetaling, contante loonbetaling, ontbrekende of onvolledige urenadministraties en illegale tewerkstelling. De Inspectie legde onlangs na een uitgebreid onderzoek verschillende boetes op voor 828.000 euro. Zowel een pakketbedrijf (subcontractor) als PostNL heeft een boete gekregen van 288.000 euro. Zij hebben in 2019 illegale wijze buitenlanders aan het werk gezet.

Evaluatie

Of de inspectie SZW aanvullende acties gaat doen is niet uitgesloten volgens de staatssecretaris die daarmee een stuk voorzichtiger is in zijn beantwoording dan de Belgische minister. Wiersma meldt dat de Inspectiedienst met alle grote marktpartijen het gesprek aan gaat om hen aan te zetten tot ‘versterking van hun interne beheersprocessen’. “Deze aanpak is in 2020 gestart en zal in 2022 worden geëvalueerd. Mede naar aanleiding daarvan kan worden bepaald of aanvullende maatregelen nodig zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven