Minister wil ’19e eeuwse toestanden’ bij pakketbezorgers aanpakken via postwet • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Minister wil ’19e eeuwse toestanden’ bij pakketbezorgers aanpakken via postwet


De Belgische minister van Post Petra De Sutter wil een einde maken aan de ‘moderne slavernij’ bij post- en pakketbedrijven in België. Een nieuwe postwet, Ook voor buitenlandse bedrijven die actief zijn in België, moet uitbuiting en misstanden in de toekomst voorkomen.

 Het wetsvoorstel om de pakjessector te hervormen, komt naar aanleiding van de wantoestanden bij onder meer PostNL in België. PostNL ligt weer flink onder vuur; dit keer van de Belgische politie en douane. De instanties hebben deze week invallen gedaan in diverse depots van PostNL.

Zwartwerk en illegaliteit

PostNL wordt verdacht van een twintigtal misdrijven waaronder zwartwerken bij de chauffeurs van onderaannemers en te lange werktijden. In het depot in Mechelen stelden de diensten één illegale werknemer vast. Ook kinderarbeid wordt genoemd, wat PostNL ontkent.

Dat kan natuurlijk niet in 2021 in ons land. Dit moet stoppen

De invallen bij PostNL in België zijn het gevolg van een undercoveractie van onderzoeksjournalist Joppe Nuyts van VTM Nieuws. Hij ging aan de slag bij het koeriersbedrijf en constateerde op grote schaal inbreuken. 

Ook inval bij DPD

Na invallen bij PostNL maandag was er dinsdag een inval in het depot van pakjesbezorger DPD in Lummen. Ook daar werden verschillende sociaalrechtelijke inbreuken vastgesteld, bevestigt het arbeidsauditoraat Antwerpen, afdeling Hasselt tegenover het Belgische nieuwsmedium HLN.be. De strafbare feiten die zijn geconstateerd zijn: illegale arbeiders en zwartwerk.

Postwet hoog op de agenda

Minister wil einde aan moderne slavernij in e-commerce. Voor de Belgische minister is het de druppel, ze wil de sector meer reguleren door een postwet. “Het aantal online bestellingen neemt enorm toe. Maar het wordt hoog tijd dat we het ook gaan reguleren. Dat is duidelijk onvoldoende het geval op dit moment.”

 “De ‘moderne slaven’ worden medewerkers van de e-commerce ook weleens genoemd. Dat kan natuurlijk niet in 2021 in ons land. Dit moet stoppen. E-commerce staat al langer op de agenda, we zijn al een tijd aan het kijken hoe we die wantoestanden kunnen aanpakken. De reportage en de invallen van gisteren zullen er nu natuurlijk voor zorgen dat het nog veel hoger op de agenda komt”, aldus de minister. 

“Ik hoop dat we heel snel een wettelijke regeling kunnen vaststellen die overal in ons land toepasbaar zal zijn, ook voor buitenlandse ondernemingen die hier hun activiteiten ontplooien.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven