Tal van sociale inspecteurs zijn maandagochtend binnengevallen bij PostNL, dat recent nog een gerobotiseerd dc voor kleine pakketten opende in Bleiswijk, in het Antwerpse Wommelgem en Mechelen. Er werden onder meer inbreuken vastgesteld voor zwartwerk en deeltijdse arbeid. Het depot in Wommelgem is tijdelijk verzegeld.
Lees ook
Misstanden pakketbezorgers óók in Nederland; staatssecretaris sluit extra maatregelen niet uit
Invallen sorteercentra
De invallen bij PostNL in België zijn het gevolg van een undercoveractie van onderzoeksjournalist Joppe Nuyts van VTM Nieuws. Hij ging aan de slag bij het koeriersbedrijf en constateerde op grote schaal inbreuken. De undercoverreportage is vandaag (dinsdag) te zien zijn op de website van HLN.be.
Zwartwerken
PostNL wordt verdacht van een twintigtal misdrijven waaronder zwartwerken bij de chauffeurs van onderaannemers en te lange werktijden. Werknemers met een deeltijds contract werken in werkelijkheid veel langer. In het depot in Mechelen stelden de diensten één illegale werknemer vast.
Sorteercentrum PostNL gesloten
De sociale inspectie besliste heeft het depot van Wommelgem tijdelijk gesloten. PostNL kan een verzoekschrift indienen om het pand opnieuw te openen, maar een beslissing kan zo’n 14 dagen duren. Tot dan is het mogelijk dat de klanten die afgelopen weekend online een pakketje bestelden, zullen moeten wachten op hun bestelling.
DPD
Dinsdag werd er ook een inval gedaan in het depot van pakjesbezorger DPD in Lummen. Ook daar werden verschillende sociaalrechtelijke inbreuken vastgesteld, bevestigt het arbeidsauditoraat Antwerpen, afdeling Hasselt tegenover het Belgische nieuwsmedium HLN.be. De strafbare feiten die zijn geconstateerd zijn: illegale arbeiders en zwartwerk.
Paniek
“Reken er maar op dat er paniek is bij zowel de multinationals zoals bol.com of Zalando, als bij de pakjesbedrijven”, zegt transporteconoom professor Roel Gevaers van UAntwerpen. “Zeker naar aanloop van Black Friday, Sinterklaas en de feestdagen. Vooral de pakjesbedrijven komen nu nog meer onder druk te staan om alles tijdig af te leveren, wat door die sluiting haast onmogelijk wordt.” Verder werden in Wommelgem nog vier busjes verzegeld.
PostNL vaker onder vuur
Het is niet de eerste keer dat PostNL in opspraak komt. Intussen zijn al zestig dossiers tegen PostNL opgestart. De Belgische fiscus deed begin dit jaar onderzoek naar belastingfraude door meerdere pakketbezorgers die in het land voor onder meer PostNL werkten. Volgens het Belgische zakenblad De Tijd zijn daarbij miljoenen aan belastingvorderingen opgelegd.
PostNL ook in Nederland onder vuur
Ook in Nederland staat de werkwijze van PostNL met enige regelmaat ter discussie. Zo rommelt het al lange tijd tussen zelfstandige pakketbezorgers en PostNL. Er worden al jaren acties gevoerd, (dreigende) rechtszaken en overlegd, zonder weinig resultaat. Recent werd Ruud Wassenaar, de onderaannemer die PostNL voor de rechter heeft gesleept wegens te lage tarieven, door de pakkettenreus aan de kant gezet. Zijn overeenkomst werd ontbonden wegens ‘een gebrek aan vertrouwen’.