Ga naar hoofdinhoud

Robots veroveren Ikea warehouse


Ikea en DHL maken werk van robotisering in het warehouse. Samen met logistiek partner DHL heeft de meubelreus vlak over de grens in Duitsland een gerobotiseerd distributiecentrum van 20.000 vierkante meter in gebruik genomen. Hier werken robots en mensen gebroederlijk samen.

De e-commerce business groeit nog altijd flink, het tekort aan mensen ook. Zeker voor een warehouseoperatie waar veel kilometers per dag afgelegd moet worden afgelegd, is het lastig mensen te vinden, want wie wil er dagelijks zo’n twintig kilometer lopen om orders te moeten picken. Om die issues te tackelen opende DHL Supply Chain voor Ikea in de zomer van 2021 een groot gerobotiseerd warehouse in het Duitse Bergkamen, onder de rook van Dortmund. DHL zet al jaren in op robots in zijn warehouses, recent introduceerde het bedrijf Stretch in zijn distributiecentra. Sinds vorig jaar rijden er autonome heftrucks rond in het warehouse in Bornem. Dichterbij huis in Beringe is onder meer de robotarm Robomotive actief voor depalletiseren.

Locus robots

Robotisering/automatisering is dan ook geen keuze voor DHL, maar een strategie waarbij het bedrijf voor ieder probleem de juiste (robot)oplossing kan aanbieden. In het geval van Ikea is in samenwerking met de meubelgigant gekozen voor Locus robots van Locus Robotics. Beide partijen hebben in mei nog de ‘grootste ‘AMR deal ooit gesloten. De investering in smart warehousing moet de operatie vooruit helpen, efficiënter maken en het werk interessanter maken. Niet onbelangrijk in een tijd met een nijpend personeelstekort.

E-fulfilment Ikea

Precies deze punten zijn ook de reden dat Ikea zijn e-fulfilment business in Duitsland heeft uitbesteed aan DHL én kiest voor robots. DHL doet een deel van de e-fulfilment business van Ikea in Duitsland. Ikea heeft in het Ruhrgebied namelijk drie e-fulfilment warehouses. Vanuit deze dc’s worden heel online kopend Duitsland bediend. De grote goederen ‘uglies’ worden door Ikea zelf verzorgd in een eigen warehouse. Een tweede operatie wordt verzorgd door een andere logistieke dienstverlener. Het dc in Bergkamen is goed voor de handeling van gemiddeld 8.000 sku’s (identieke producten met hetzelfde voorraadnummer)  Op volle capaciteit kan de site ruim 11.000 sku’s verwerken. Dat is ongeveer de helft van het totaal aan sku’s van Ikea’s e-commerce business. De operatie die wordt gerund door DHL in Bergkamen is de enige die is gerobotiseerd.

Premium artikel

Je wilt een   Premium   artikel lezen.

  • Log in als abonnee
  • Abonneer om direct onbeperkt   Premium   artikelen te lezen

Onbeperkt   Premium   artikelen lezen voor €3,62 per maand

– Onbeperkt   Premium   artikelen lezen op warehousetotaal.nl

– Alle edities van Warehouse Totaal digitaal lezen voor € 12,12 per maand

Direct abonneren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven