Ga naar hoofdinhoud

Blockchain bespaart Europese logistiek 400 miljoen euro


Steeds meer logistiek dienstverleners experimenteren met blockchain, bijvoorbeeld om financiële gegevens vast te leggen. Er kunnen veel kosten mee bespaard worden, blijkt uit een studie van Cointelegraph Consulting en het Zwitserse blockchainbedrijf Insolar. 

De implementatie van blockchaintechnologie in de supply chain kan bedrijven in West-Europa 0,4 tot 0,8 procent logistieke kosten besparen, concludeert het onderzoek. In totaal gaat het daarbij om een besparing van 365 miljard euro.

Een investering in blockchain verdient zichzelf terug, zo valt er in het rapport te lezen.

Hoge betalingen aan leveranciers

In de studie is onderzoek gedaan naar problemen die bedrijven ondervinden bij het beheren van hun supply chain. Een van de conclusies: 60 procent van de bedrijven betaalt hun leveranciers te veel. Bedrijven kunnen dat oplossen door meer inzicht te krijgen in alle processen.

Voordelen blockchain

Via blockchain kunnen ketenpartners elkaars data inzien en eventueel bewerken. Bijvoorbeeld wanneer een pakketje is aangekomen in een warehouse. Of wanneer goederen bijvoorbeeld al een dag eerder in een distributiecentrum verschijnen. Een telefoontje of mail hoeft dan niet. En blockchaintechnologie kan in combinatie met bestaande IT-systemen worden toegepast binnen het warehouse. 

Blockchain kan dus veel voordelen hebben, maar is nog geen gemeengoed in de logistiek. Bedrijven werken vaak met kortlopende contracten en denken er daarom niet aan om flink te investeren in blockchaintechnologie. En bedrijven hebben natuurlijk ook weinig tijd. 

Wil je meer weten over blockchain in de logistiek? Lees dan hier verder 👇

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven