Ga naar hoofdinhoud

Blockchain in de logistiek: wat zijn de voor- en nadelen?


Een handvol grote bedrijven experimenteert al met blockchain. Het roept de vraag op hoe groot de technologie kan worden in de wereld van de interne logistiek. Wat is de meerwaarde van blockchain precies? En wat zijn de nadelen?

Voordelen

In een blockchain (blokketen) kan informatie worden opgeslagen over bijvoorbeeld betalingen, verzendingen en voorraadfinanciering. Zo kunnen bedrijven aangeven dat pakketjes zijn aangekomen in een warehouse. Het werken met blockchain heeft diverse voordelen: zo is de informatie versleuteld en dus veilig en kan de warehousemanager de keten volgen wat hem telefoontjes en mails kan besparen.

  • Blockchain is een digitaal grootboek van transacties in de supply chain.
  • Blockchain vervangt de papieren transacties.
  • Data-uitwisseling is in blockchain volledig beveiligd.
  • Ketenpartners maken met elkaar afspraken over de data.
  • Transacties verlopen sneller en veiliger in blockchain.
  • Realtime-inzicht in alle transacties
  • Transacties inbound, voorraadbeheer en outbound lenen zich voor blockchain.

Blockchain is echter nog geen gemeengoed in de interne logistiek. Logistiek dienstverleners als Kuehne+Nagel en Koopman Logistics experimenteren ermee, maar chocolademerk Tony Chocoloney trok onlangs de stekker uit een pilotproject omdat een aantal transacties in de blockchain waren gemist. Wanneer kies je als warehouse wel voor blockchain en wanneer niet?

Het volledige verhaal over blockchain in de interne logistiek is te lezen in het nieuwste nummer van Warehouse Totaal. Het magazine is ook online in te zien. Klik hier!

Lage prioriteit

“Bij langdurige contracten loont het zich om een blockchain op te zetten”, zegt Friso Bakker tegen Warehouse Totaal. Met zijn bedrijf Aratus adviseert Bakker logistiek bedrijven onder meer over hoe om te gaan met blockchain. Bedrijven die met korte contracten werken, zullen in zijn ogen minder snel geneigd zijn om in het gebruik van blockchain te investeren. Bakker constateert ook dat blockchain ‘een lagere prioriteit’ heeft bij bedrijven: “Internetbeveiliging staat niet hoog op de agenda van logistiek bedrijven.”

Belang blockchain zal toenemen

Het belang van blockchain zal voor de logistiek wel gaan toenemen, verwacht Bakker. Dat komt onder meer door de toename van apps op de markt voor het managen van het in- en outboundproces en voorraadbeheer. “Die apps kunnen vrij snel geïntegreerd worden. Daardoor kunnen warehouses sneller en goedkoper opereren. Dan heb je blockchain nodig om die grote hoeveelheid digitale files op een veilige wijze uit te wisselen.”

NOS: wat is blockchain? En wat kan je ermee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven