Ga naar hoofdinhoud

‘In ons magazijn rijden genoeg Max Verstappens rond’


Timberland, bekend van de gele Timberland-boots, heeft de afgelopen jaren verschillende preventieve en reactieve maatregelen genomen om de veiligheid in het distributiecentrum in Almelo te verbeteren. 

Met succes, want het aantal incidenten en ongevallen is flink afgenomen. “Het heeft een paar keer mis moeten gaan, maar ik denk dat we wel kunnen concluderen dat het tegenwoordig een stuk veiliger gaat”, zegt KAM-coördinator Fleur Scharenborg. In die functie is ze verantwoordelijk voor de kwaliteit, arbeidsomstandigheden en de zorg voor het milieu binnen het dc van Timberland.

Naast verschillende quick fixes (camera’s op heftrucks, spiegels en zebrapaden bij gangen, STOP-borden en een directe doorschakeling naar de brandmeldcentrale) nam Timberland meer maatregelen om de veiligheid te verhogen. Zo worden iedere maand de veiligheidscijfers doorgenomen, moeten magazijnmedewerkers de zogeheten Timberland Academy afronden en worden de risico’s regelmatig in kaart gebracht.

“Hoe je de veiligheid in het magazijn bepaalt? Stel jezelf twee vragen. Durft iedereen in het magazijn een leidinggevende aan te spreken als die de PBM’s niet draagt? En: voelt iedere medewerker zich voldoende vertrouwd om het proces stil te leggen wanneer het niet veilig is?”

Jan Hommes (BMWT)

Toch gaat het nog weleens mis, erkent Scharenborg: “Fouten maken is menselijk. Iedereen maakt een keer een schade. Dat gebeurt, want je werkt.” Het is wel belangrijk dat schades worden gemeld, vindt Scharenborg: “Want daarmee voorkom je meer onveilige situaties.”

In de derde en laatste aflevering van onze speciale podcastserie over veilig werken in het magazijn praten we met Jan Hommes, directeur van BMWT, en Fleur Scharenborg over de veiligheid in het dc van Timberland en over het creëren van een veilige omgeving én veilig gedrag op de werkvloer. 

“Als een directeur of dc-manager zonder veiligheidsschoenen op de vloer loopt, dan wordt hij al na tien meter in de hal aangesproken. Door iedereen. Ook dat is de kracht van het bedrijf.”

Fleur Scharenborg (Timberland)

De 3 tips van Jan Hommes 

Traditiegetrouw sluiten we iedere aflevering in deze serie af met de 3 tips van Jan Hommes. Als voorproefje zijn deze tips hieronder alvast te beluisteren:

WT PODCAST gratis in Soundcloud en Spotify

De podcastserie over veilig werken in de logistiek is beluisteren via Spotify en Soundcloud (en dus ook via deze apps op je telefoon). Klik in deze podcastkanalen op ‘volgen’, want zo zie je de nieuwe aflevering van de WT PODCAST meteen bovenaan. Hieronder is de aflevering met Fleur Scharenborg te beluisteren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven