Ga naar hoofdinhoud

Vorkheftrucks op waterstof heel reëel


Air Products, producent van waterstof en bijbehorende apparatuur voor transport, opslag en distributie, is in de VS gestart met twee grote projecten met waterstof voor intern transporttoepassingen. Het bedrijf hoopt hiermee aan te tonen dat waterstof een prima alternatief is voor de aandrijving van vorkheftrucks. Heftrucks op waterstof hebben geen ongezonde uitlaatgassen en kunnen zonder kostbare en ruimteverslindende oplaadstations, die wel nodig zijn voor elektrische heftrucks.

Begin april werd een waterstof vulstation voor vorkheftrucks in gebruik genomen in het distributiecentrum van het Amerikaanse leger in Susquehanna (Pennsylvania). Daar wordt een vloot van 40 vorkheftrucks gebruikt, alle aangedreven met een brandstofcel, die waterstof omzet in elektriciteit. Air Products is de hoofdaannemer van het proefproject, dat twee jaar duurt.

Air Products

Informatie
Naast de veertig waterstof heftrucks rijden er ook nog twintig op een normale accu. Tijdens het project wordt informatie verzameld over de kosten, de milieu-aspecten en de operationele eigenschappen van de twee typen heftrucks. Het Amerikaanse leger wil op basis van deze gegevens de mogelijkheden bestuderen voor de verdere ontwikkeling van de brandstofceltechnologie in het leger.

Nestlé
Eveneens begin april werd een overeenkomst gesloten met NestléWaters voor de levering van waterstof en een waterstof tankstation aan de vestiging van Nestlé in Dallas. Daar komt een vloot van 32 vorkheftrucks, die met een brandstofcel zijn uitgerust. NestléWaters, een van de grootste producenten van mineraalwater, breidt zijn bottle- en warehouse-activiteiten in Dallas sterk uit en vervangt daarvoor al zijn heftrucks door waterstof aangedreven heftrucks.

Milieuvoordelen
Nestlé Waters verwacht dat het overstappen op waterstof grote operationele, bedrijfseconomische en milieuvoordelen zal opleveren. De infrastructuur, die door Air Products aan Nestlé geleverd wordt, bestaat uit een systeem voor de opslag en compressie van vloeibare waterstof op het buitenterrein en diverse vulunits binnen. De heftrucks worden uitgerust met GenDriveTM brandstofcellen van het bedrijf Plug Power.

Infrastructuur
Het tankstation bij Nestlé wordt binnenkort operationeel. Dat geldt ook voor een groot project met waterstof vorkheftrucks in het distributiecentrum van groothandel Central Grocers in Joliet (Illinois). Ook daar werd een complete infrastructuur voor de distributie van waterstof aangelegd, waardoor 200 heftrucks op waterstof kunnen rijden. Deze Yale heftrucks zijn eveneens uitgerust met brandstofcellen van Plug Power. Vergelijkbare projecten lopen al sinds 2006 bij een distributiecentrum van een groothandel in Texas en bij een productie- en assemblagefabriek in Tennessee.

Voordelen
Volgens Air Products zijn er veel voordelen van het gebruik van waterstof in vorkheftrucks en andere intern transport middelen. Het voltanken van waterstof aangedreven voertuigen neemt bijvoorbeeld slechts enkele minuten in beslag en hoeft -afhankelijk van de gebruiksintensiteit- slechts een of twee keer per dag te gebeuren. Traditionele heftrucks op accu’s moeten elke vier tot zes uur opgeladen worden en staan regelmatig langere tijd stil vanwege vervanging of onderhoud van de accu’s.

Prestaties
Daar bij komt dat waterstof heftrucks continu hetzelfde vermogen leveren en geen last hebben van teruglopend vermogen zoals bij traditionele heftrucks, waarvan de accu’s leegraken of tegen hun vervanging aanlopen. De prestaties van waterstof heftrucks worden evenmin beïnvloed door temperatuurwisselingen bij gebruik in koel- en vriesruimtes. Daarnaast zijn waterstof heftrucks volgens de fabrikant veel milieuvriendelijker.

Tankstations
Air Products houdt zich al sinds 1993 bezig met de ontwikkeling van waterstoftechnologie. Het bedrijf is niet alleen een van de grootste producenten van waterstof ter wereld, maar houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van brandstofcellen en technologie voor transport, opslag en distributie van waterstof.

Onderzeeboten
Bij de bijna 100 waterstof tankstations, die het bedrijf inmiddels wereldwijd heeft gebouwd, tanken per maand duizenden voertuigen, waaronder bussen, auto’s, vorkheftrucks en zelfs onderzeeboten. De tankstations staan niet alleen in Amerika en Azië, maar ook Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland en Groot-Brittannië.

Air Products

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven