Ga naar hoofdinhoud

Voorlopig dikke ‘stikstofstreep’ door Logistiek Park Moerdijk


Het Logistiek Park Moerdijk (LPM) komt voorlopig niet van de grond. De Raad van State heeft namelijk besloten dat de Provinciale Staten van Noord-Brabant een half jaar de tijd krijgen om een nieuwe ‘passende beoordeling’ te maken. Met andere woorden: er moet een nieuw stikstof- en natuuronderzoek komen.

De ontwikkeling van het ruim 140 hectare grote bedrijventerrein (vergelijkbaar met de omvang van 260 voetbalvelden) in de oksel van de A17/A16 laat al jaren op zich wachten. 

Veel projecten liggen stil

Als gevolg van de uitspraak van de Raad van State in mei over de algemene Programmatische Aanpak Stikstof (volgens de RvS was die landelijke stikstofcompensatieregeling te vaag) hebben veel bouwprojecten vertraging opgelopen of liggen ze helemaal stil. 

Bekijk hier een reportage uit 2016 van Omroep Brabant over het Logistiek Park Moerdijk. Toen ging het nog niet over stikstof…

Effect op natuurgebieden

Dat geldt dus ook voor Logistiek Park Moerdijk. Het LPM moet van de Raad van State eerst in kaart brengen welke gevolgen het bouwproject heeft voor de omliggende beschermde natuurgebieden zoals de Biesbosch en het Krammer-Volkerak. 

Als de provincie dit onderzoek heeft afgerond, dan moet zij de RvS hierover inlichten. Daarna volgt er een laatste zitting of direct een einduitspraak, schrijft BN De Stem.

Onafhankelijk Moerdijk (OM), de grootste fractie in de gemeenteraad, stelde vorige week nog dat men zich misschien moet beraden op een plan-B.

Want als het logistieke park er niet komt, loopt het dorp Moerdijk miljoenen euro’s en duizenden banen mis. “Ik schrik ervan. We hebben er alle belang bij dat het LPM doorgaat”, zei fractievoorzitter Danny Dingemans.

Lees hier ons artikel over het onderzoek van ABN Amro naar de gevolgen van de stikstofuitspraak voor de logistieke sector.

Logistiek Park Moerdijk

“Logistiek Park Moerdijk biedt ruimte voor grootschalige opslag en distributie en voor value added logistics”, valt er op de website van Port of Moerdijk te lezen. “Het schept nieuwe synergiemogelijkheden voor logistieke bedrijven en een vergaande interactie in de hele logistieke keten. Logistieke bedrijven brengen hun (eind)productie nog dichter bij de klant en vinden nieuwe, slimmere oplossingen voor hun just-in-time-leveringen, hun specifieke verpakkings- en conserveringseisen en voor de specialistische bewerking van grondstoffen of producten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven