Stikstofuitspraak raakt ook logistiek (en dit is hoe) • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Stikstofuitspraak raakt ook logistiek (en dit is hoe)


De stikstofmaatregelen hebben gevolgen voor vrijwel alle bedrijfssectoren. De impact verschilt echter sterk per sector, concludeert ABN AMRO in het rapport ‘Stikstof waait breed uit over sectoren’.

Het risico op faillissementen in de sector, het risico op omzetdaling van de sector en de beperking van uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten liggen hieraan ten grondslag. Voor de bouw- en de vastgoedsector is het risico op faillissementen veruit het grootst nu veel projecten geen doorgang vinden, omdat geen of nauwelijks vergunningen worden afgegeven.

In de agrarische sector zullen de maatregelen tot gevolg hebben dat de omvang van de veestapel in Nederland afneemt. Dit heeft effect op de agrarische sector, maar ook op toeleveranciers en afnemers van de veehouderijen.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) behartigt de belangen van de transport- en logistieksector in Nederland en Europa. TLN is er ook bij in Den Haag.

Het kabinet overlegde dinsdag over de impasse rond stikstof die de bouw momenteel aan banden legt. Naast premier Rutte waren de ministers Schouten (Landbouw) en Koolmees (Sociale Zaken) en staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) bij dit overleg aanwezig. Woensdag wordt door de bouwsector op het Malieveld in Den Haag geprotesteerd.

Stilvallen bouwprojecten

Het stilvallen van bouwprojecten kan op zijn beurt leiden tot faillissementen onder toeleveranciers in de industriële sector. Ook wanneer bouwbedrijven hun investeringen uit gaan stellen, zal dit negatief uitpakken voor de industrie. Dit kan onder meer leiden tot lagere omzetten voor producenten en groothandelaren van machines, gereedschap, zwaar materieel en transportmiddelen.

Uitstel van infrastructurele projecten heeft daarnaast gevolgen voor leveranciers van sensoren, onderdelen voor bruggen, sluizen en sporen.

De impact op de logistiek

Ook veel logistieke bedrijven zijn (deels) afhankelijk van de bouwsector. Zo is de bouw goed voor naar schatting 40 procent van het vrachtvolume in de binnenvaart. Uitstel of afstel van bouwprojecten kan dus druk zetten op volumes en tarieven in de binnenvaart.

Niet alleen het wegvallen van bouwactiviteiten heeft impact op logistieke bedrijven, ook loopt de afgifte van bouwvergunningen voor distributiecentra gevaar.

Een complicerende factor is dat distributiecentra meestal indirect zorgen voor extra stikstofuitstoot in de directe omgeving. De vestiging van een dc zorgt immers voor meer verkeer. Dit kan een rem vormen op de groei van logistieke bedrijven.

Stikstofuitspraak biedt ook kansen

Verder worden er ook minder voor de hand liggende sectoren geraakt. Zo wordt het moeilijker het aantal datacenters uit te breiden, zorgwoningen die hard nodig zijn worden met vertraging gebouwd, worden bouwplannen voor winkels doorkruist en festivals die vlakbij kwetsbare natuurgebieden plaatsvinden, kunnen niet doorgaan. Ook leveranciers van auto’s met conventionele motoren kunnen worden getroffen.

Toch zijn de gevolgen niet alleen negatief, benadrukt ABN AMRO. “Modulair en circulair bouwen biedt goede mogelijkheden om door de vergunningsprocedure te komen. De uitspraak biedt dan ook vooral kansen voor bouwers die modulair of prefab bouwen of voor verhuurders en producenten van elektrisch bouwmaterieel, zoals kranen, speciale transportmiddelen en alternatieven voor dieselaggregaten, zoals grote batterijen”, zegt econome Madeline Buijs.

“Ook autohandelaren die vooroplopen in de verkoop van elektrische auto’s kunnen profiteren. Dat geldt ook voor voorlopers op het gebied van Mobility as a Service-concepten en deelplatformen. Want als auto’s vaker worden gedeeld, kan dit de groei van het aantal auto’s op de weg beperken en daarmee ook de uitstoot van stikstof.”

De eerste voertuigen trokken dinsdagavond met gele zwaailichten naar het Malieveld. Bekijk hieronder de beelden van het protest:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven