Ga naar hoofdinhoud

Transportcriminaliteit reduceren? ‘Geef ons jullie data!’


De Transported Asset Protection Association (TAPA) hield onlangs in Amsterdam haar algemene ledenvergadering. Tegelijk werd er een conferentie aan vastgeknoopt, met als ondertitel ‘Resilience & Risk’. Hoe staat het met transportcriminaliteit en vooral: hoe voorkomen we die zoveel mogelijk? Het antwoord is overduidelijk: ‘Geef ons vooral uw data!’

In supply chains wereldwijd gaan heel wat goederen verloren door criminaliteit. Om dat zo veel mogelijk te voorkomen is Transported Asset Protection Association (TAPA) ooit opgericht. Eerst als Technology Asset Protection Association, maar al snel werd duidelijk dat vervoersveiligheid in alle supplychains van belang is. TAPA is belangrijk met haar certificaten voor faciliteiten (FSR) trucking (TSR) en parkeren (PSR), maar heeft de afgelopen paar jaar een sterke ontwikkeling doorgemaakt. “In 2019 hebben we de stap naar professionalisering gezet. In die vier jaar hebben 148 nieuwe leden aangeworven. We hebben nu in totaal 686 leden in 43 landen. De organisatie is nu dus sterker, het netwerk is sterker, maar criminaliteit, in allerlei vormen, groeit nog altijd. Daarom kunnen we altijd nieuwe leden gebruiken. Het lidmaatschap van transport- en logistieke bedrijven en verladers is de basis van TAPA EMEA. We kunnen niet zonder jullie. En wees een actief lid. Creëer met ons de mindset change in de supply chain”, aldus de enthousiaste CEO Thorsten Neumann.

Fonds

Ap Boom is financieel verantwoordelijk bij TAPA EMEA en hij presenteerde de jaarcijfers in Amsterdam. Afgelopen jaar kwam er maar liefst 2,2 miljoen euro aan ‘contributie’ binnen. Daar bleef uiteindelijk 210.000 euro van over. “TAPA is een non-profit organisatie, en de afgelopen jaren kregen we vragen over wat er dan met de ‘winst’ gebeurde. We willen graag transparant zijn, en daarom storten we vanaf nu resterende financiën in een nieuw fonds. De gelden daarin zullen besteed worden aan het betrekken van jonge mensen, nieuwe talenten, in de supply chain security”, aldus Boom.

Oproep

Neumann nam daarna het podium weer over en ging onder meer in op de geregistreerde incidenten. Hij ziet dat het aantal diefstallen uit vrachtwagens op niet-geclassificeerde parkeerplaatsen in de regio Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) sinds de pandemie drastisch is gedaald doordat bedrijven proactiever actie ondernemen om hun supply chain te beschermen. “Op basis van meldingen van criminele aanvallen op de supply chains in EMEA die zijn gemeld aan het TAPA EMEA Intelligence System (TIS), de database voor ladingcriminaliteit van TAPA, werd 53,4 procent of 6.545 van de 12.259 incidenten in 2019 geregistreerd op niet-geclassificeerde parkeerplaatsen. In 2022 vermeldde slechts 6,72 procent van de 12.378 bij TAPA EMEA gemelde ladingdiefstallen een locatie van ‘niet-geclassificeerd parkeren’, 832 incidenten in totaal, terwijl voor de 10.698 tot nu toe geregistreerde ladingdelicten in 2023 minder dan 4,6 procent werd gemeld op niet-geclassificeerde parkeerplaatsen”, aldus Neumann.

Premium artikel

Je wilt een   Premium   artikel lezen.

  • Log in als abonnee
  • Abonneer om direct onbeperkt   Premium   artikelen te lezen

Onbeperkt   Premium   artikelen lezen voor €3,62 per maand

– Onbeperkt   Premium   artikelen lezen op warehousetotaal.nl

– Alle edities van Warehouse Totaal digitaal lezen voor € 12,12 per maand

Direct abonneren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven