Misdaadgolf treft logistiek Europa; ook Nederland • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Misdaadgolf treft logistiek Europa; ook Nederland


De logistiek is de eerste weken getroffen door een ware misdaadgolf. In januari alleen werd er voor ruim 8,5 miljoen euro aan goederen ontvreemd uit distributiecentra en vrachtwagens.

Bedrijven zien cyber als grootste gevaar voor hun organisatie, maar onderschat ook normale diefstal niet. Ladingdiefstal is al jaren bezig met een opmars. In de maand januari was het echter wel heel bont. In Europa werden de eerste weken van het nieuwe jaar voor miljoenen aan goederen gestolen, zo blijkt uit recente cijfers van TAPA, de branchevereniging voor supply chain resilience & security professionals. Ook Nederland ontsprong de dans niet.

Nederland

In Nederland was het hoogst gemelde verlies in januari de diefstal van 63 000 euro aan designer schoenen en kleding uit een Services 3rd Party Facility in Etten-Leur, Noord-Brabant. Verveld, maar de het verlies valt in het niet bij koploper Duitsland.

Grootste buit

De grootste ladingdiefstal die in januari aan TIS (het intelligence systeem van TAPA) werd gemeld, vond plaats in Saarland, Duitsland, op 13 januari. Criminelen deden een gewapende overval op een geldtransportwagen. De overvallers ontsnapten met 2.000.000 euro.  

In totaal heeft het TIS in januari 546 ladingdiefstallen geregistreerd

Duitsland – 169 incidenten

Duitsland was goed voor 31% of 169 van alle ladingdiefstallen die in januari bij TAPA EMEA werden gemeld, met een gecombineerd verlies van 2.681.609 euro

Zweden en Italië

Zweden behoorde in januari tot de top 5 van landen met 67 geregistreerde incidenten. De supply chains in Italië kregen voor de tweede achtereenvolgende maand te maken met het op twee na hoogste aantal gemelde incidenten. Bij de 64 vrachtdelicten die in januari aan TIS werden gemeld, waren er 34 met een verlieswaarde en vijf zware delicten. De meeste waarde ging verloren bij diefstal uit een warehouse in Lombardije. 55.000 eenheden cosmetica en hygiëneproducten ter waarde van 1,5 miljoen euro werd gestolen uit een dc in Ripalta Cremasca op 29 januari. Later werden vijf verdachten gearresteerd. 

Frankrijk – 49 incidenten

Frankrijk noteerde in januari het op vier na hoogste aantal nieuwe ladingdelicten in de incidentendatabase van TAPA EMEA, met in totaal 49 gemelde diefstallen uit bevoorradingsketens.

Verenigd Koninkrijk – 54 incidenten

In januari ontving TAPA EMEA in het Verenigd Koninkrijk geen meldingen van grote ladingdiefstallen. Bij de 54 incidenten die vorige maand in het hele land werden geregistreerd, waren er 21 met een schadewaarde van in totaal 251.152 euro of een gemiddelde van 12.557 euro.

Voor de tweede achtereenvolgende maand was de Britse regio met de meeste incidenten de West Midlands, die goed was voor 37% van de aan TIS gemelde ladingdiefstallen, terwijl 48 of 88,9% van alle gemelde diefstallen betrekking had op voertuigen.

Overige landen

In januari werden nog eens 143 ladingdiefstallen geregistreerd in 28 landen in EMEA, waaronder zes grote incidenten.

Bratislava, Slowakije, op 14 & 18 januari met verlieswaarden van 146.000 euro en 135.000 euro. Andere dergelijke incidenten werden aan TIS gemeld in Oostenrijk, Kroatië, Denemarken, Egypte, Griekenland, Polen en Roemenië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven