Stroomonderbrekers checken met vision • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Stroomonderbrekers checken met vision


De Osiswitch Compact line bij Télémécanique, een Schneider Electric-merk dat stroomonderbrekers maakt, zocht naar een goede methode om de producten voor verzending te controleren.

Het betreft hier een moeilijk te checken product omdat het met deze productielijn mogelijk is wel 2.000 verschillende producttypes te maken van slechts honderd verschillende componenten.
Elke stroomonderbreker wordt met de hand gemonteerd; en dat wil zeggen dat een honderd procent betrouwbare inspectie van de individuele componenten van essentieel belang is. De enorme verscheidenheid van de productsoorten in aanmerking nemend, werd al snel duidelijk dat een mechanisch systeem de inspectie niet zou kunnen uitvoeren. Visiontechnologie bleef over als de enige oplossing.

Haalbaarheidsstudie
Mondiale aanwezigheid en hoogwaardige technologie waren de beslissende criteria voor Schneider Electric bij het kiezen van een visionleverancier. Cognex en zijn partnerintegrator Esox hebben een haalbaarheidsstudie gedaan en een inspectie-oplossing voorgesteld die beantwoordde aan de eisen van de applicatie. Een applicatie die zelf dus ook bijzondere eisen stelde gezien de hoeveelheid te inspecteren elementen.

Onbevredigende order
“Bij Schneider Electric hechten wij groot belang aan productkwaliteit en wij investeren hierin op alle productieniveaus”, verklaart Nicholas Charollais, marketing manager voor Schneider. “Ons grootste risico met betrekking tot kwaliteitscontrole is een onbevredigende order, daarom hebben wij een inspectieoplossing nodig die controleert of elk product overeenkomt met de juiste productreferentie. Het volledig automatiseren van de inspectielijn was daarom van essentieel belang.”

Analyse
Met het ontwikkelde visionsysteem is de volledige assemblage-inspectie mogelijk van elke component van de verschillende producten door de productverwijzingen te analyseren. Deze analyse bouwt op het door Esox met gebruik van VisionPro van Cognex ontwikkelde visionplatform waarmee een ‘multi display’ van beelden mogelijk is.

Hoge resolutie-camera
Het visionstation bestaat uit twee camera’s en vijf LED-lichtbronnen plus een laserstraal. De eerste hoge-resolutiecamera (1.600 X 1.200 pixels) inspecteert het onderste gedeelte van het onderdeel en controleert de code gegraveerd op de contacten; de tweede camera zorgt voor de inspectie van het bovenste gedeelte van het onderdeel. De verkregen beelden worden vastgelegd in de inspectiedatabase. Gezien de mate waarin de details kunnen variëren, was het plaatsen van een correct verlichtingssysteem een serieuze uitdaging. Esox maakt een optisch systeem, die met een softwaretool is geprogrammeerd om te werken naargelang de verlichtingstijden.

 

Productreferentie
Met dit systeem kan de verlichting aangepast worden op basis van de productreferentie; er kunnen dus verschillende verlichtingsvariaties aangesproken worden in volgorde, afhankelijk van de productfamilie. Afhankelijk van de complexiteit van de lopende productinspectie toont het systeem een of meer beelden voor elk productonderdeel. Maximaal twaalf beelden kunnen zo in de vorm van kleine beeldjes verschijnen, waarbij het systeem elk daarvan heeft verkregen door de juiste verlichting te gebruiken. Elk beeld wordt dan bewerkt door de software, en de resultaten van de inspectie verschijnen in elk van deze rood of groen gelabelde frames waardoor de operator snel problemen zichtbaar kan maken.

Testen
Testen werden in Frankrijk in recordtijd afgerond. De eerste installatie van het systeem werd uitgevoerd op één van Schneider’s Spaanse productieplaatsen. Twee weken waren voldoende om de mogelijkheden en de kracht van het Cognex-systeem te bevestigen. De productielijn werd toen naar de Batam-fabriek in Indonesië verplaatst. Dankzij onderhoud op afstand zijn Schneider’s Franse fabrieken vandaag in staat de Indonesische productie te controleren.

Controle op afstand
Vanuit de Franse fabrieken kan Schneider Electric een oog houden op beelden van foute onderdelen in Indonesië, en de inspectieparameters controleren of aanpassingen in de programmering maken. Dankzij het feit dat alle gegevens door het systeem worden vastgelegd, is het mogelijk alle niet-overeenstemmende defecten te controleren en te bevestigen door het eventueel identificeren van verkeerde afkeuringen. Dit soort controle betekent ook een totale traceerbaarheid van geïnspecteerde productie.
Dit is een strategisch element voor Schneider Electric in de visie op kwaliteitszorg. Schneider installeerde kort geleden dezelfde applicatie in zijn fabriek in Limoges.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven