Scania moet kartelboete van 880 miljoen euro gewoon betalen • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Scania moet kartelboete van 880 miljoen euro gewoon betalen


Scania heeft tevergeefs beroep aangetekend tegen de 880,52 miljoen euro boete die de Europese Commissie in 2017 oplegde aan de Zweedse truckfabrikant voor haar aandeel in het beruchte truckkartel. Dat heeft het Gerecht van de Europese Unie besloten.

Tussen januari 1997 en januari 2011 maakten alle Europese truckfabrikanten verboden prijsafspraken. Alle fabrikanten werden schuldig bevonden. MAN hoefde als klokkenluider geen boete te betalen, anderen kozen voor een schikking.

Bezwaar Scania

Scania deed dat niet, kreeg een boete van 880 miljoen euro en maakte bezwaar tegen de procedure waarbij de schikking en de afhandeling van het kartel parallel aan elkaar liepen. Ook betwistte Scania dat de prijsafspraken onderdeel waren van een vooropgezet plan, maar dat het losse incidenten waren. Het Gerecht acht het echter bewezen dat alle bestuurslagen binnen Scania op de hoogte waren van de prijsafspraken, waardoor ‘de verschillende vastgestelde handelingen deel uitmaken van een totaalplan ter verwezenlijking van één enkel mededingingsverstorend doel’.

Scania kan overigens ook tegen deze uitspraak in beroep gaan. Het is niet bekend of de truckfabrikant dit overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven