Rotterdam en Schiphol dé logistieke hot spots • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Rotterdam en Schiphol dé logistieke hot spots


De mainports Rotterdam en Schiphol steken met kop en schouders uit boven de concurrentie als het gaat om logistieke regio’s van belang. Zij zijn de spil in het netwerk van logistieke regio’s in Nederland, dat overzeese herkomsten en Europese bestemmingen verbindt, zo blijkt uit onderzoek van TNO.

TNO maakte in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Verkeer en Waterstaat een quick scan van het Nederlandse netwerk van logistieke hot spots van nationaal belang. Op basis van tien kwantitatieve criteria, o.a. op het gebied van ruimte, werkgelegenheid en weginfrastructuur, zijn de hot spots op hun bijdrage aan logistiek Nederland gewogen.
Een logistieke hot spot is een regio met een sterk cluster van bedrijven met (inter)nationaal onderscheidende logistieke activiteiten. Deze clusters zijn geconcentreerd op logistieke parken met goede ondersteunende fysieke infrastructuur en aanverwante logistieke supportdiensten.

Top 5 logistieke hot spots
De top 5 van logistieke hot spots van nationaal belang, opgesteld door TNO, zijn:
1. Groot-Rijnmond
2. Groot-Amsterdam
3. West Noord-Brabant
4. Noord-Limburg
5. Noordoost Noord-Brabant

Opvallend is dat bij de top drie in iedere regio een zeehaven terug te vinden is, namelijk de Rotterdamse haven, de Amsterdamse haven en de haven van Moerdijk. De aanwezigheid van een zeehaven levert een grote overslag van goederen op, wat de vestiging van andere logistieke activiteiten aantrekkelijk maakt.
De regio West Noord-Brabant staat op een derde plek in de ranglijst. De overheid investeert in deze hotspot met de opzet van het Logistiek Topinstituut in Breda. Verder zijn er verschillende nationale distributieregio’s te vinden in de top 10, waaronder Utrecht op een zesde plaats en Zuidoost Zuid-Holland op plaats 8.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven