Ga naar hoofdinhoud

Omzet transportsector in 2021 hoger dan in 2020 en 2019


In 2021 was de omzet van de transportsector ruim 15 procent hoger dan vorig jaar en ruim 2 procent hoger dan in 2019. Het vervoer over land en de luchtvaart bleven hierbij achter. Deze twee deelmarkten bestaan deels uit het personenvervoer, dat de grootste omzetdaling van de sector door coronamaatregelen te verwerken kreeg.

2022 wordt een spannend en waarschijnlijk een moeilijk jaar voor de transportsector, maar 2021 noteerde de branche een groei ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van de transportsector is in het vierde kwartaal van 2021 met 24 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Op de post- en koeriersdiensten na, was er een omzetstijging in alle deelmarkten. De totale omzet was ook hoger dan in het vierde kwartaal van 2019.

Omzet vervoer over water ruim 30 procent hoger

De omzet in het vierde kwartaal in het vervoer over water steeg met ruim 30 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Zowel in de zeevaart als in de binnenvaart was deze stijging te zien, vooral door hogere prijzen. Voor de zeevaart waren dit de prijzen op de wereldmarkt. Voor de binnenvaart kwam dit voor een groot deel door de vrachttarieven, maar ook de waterstanden speelden een rol.

Aantal vacatures neemt toe, aantal faillissementen neemt af

De transportsector heeft steeds meer moeite om personeel te vinden. Vorig jaar had de sector gemiddeld 8,4 duizend openstaande vacatures. Dat is in 2021 gestegen naar bijna 14 duizend openstaande vacatures. Vooral in de laatste twee kwartalen van 2021 was het moeilijker om personeel te vinden. Dit is ook terug te zien in de verwachting voor het eerste kwartaal van 2022; bijna 12 procent van de bedrijven denkt dan minder personeel in dienst te hebben.

Het aantal uitgesproken faillissementen is van 214 bedrijven in 2020 afgenomen naar 130 bedrijven in 2021.Omzet transportsector in 2021 hoger dan in 2020 en 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven