Ga naar hoofdinhoud

Cyber opnieuw grootste risico voor bedrijven, maar niet in Nederland


Het gevaar van cyberaanvallen is opnieuw de grootste bedreiging voor het internationale bedrijfsleven. In Nederland maken we ons minder zorgen. Cyber komt in ons land niet verder dan plek vier.

Cyberincidenten (recent nog werd Schäfer Shop is getroffen door een cyberaanval) en bedrijfsonderbreking (denk aan haperende supply chains) vormen voor het tweede achtereenvolgende jaar de grootste zorgen van bedrijven. Macro-economische ontwikkelingen, zoals inflatie, volatiliteit van de financiële markten en een dreigende recessie én de energiecrisis zijn andere zorgenkindjes.

Grootste risico’s

Dat blijkt uit de nieuwste Allianz Risk Barometer. Politieke risico’s en geweld is met de energiecrisis een andere nieuwkomer in de top 10 wereldwijde risico’s. Tekort aan gekwalificeerd personeel stijgt naar de achtste plaats. Veranderingen in de wet- en regelgeving blijven een belangrijk risico op nummer 5, terwijl Brand/explosie twee plaatsen zakt naar nummer 9.

Nederland minder angst voor cyber

Onderschatting van het gevaar of zelfoverschatting van ons beveiligingssysteem? Hoe dan ook: Nederlandse bedrijven maken zich niet zo druk over cyberrisico’s als de rest van de wereld. Cyber komt niet verder dan plek vier als grootste risico in ons land.  

Zie ook
Zo wapen je als bedrijf tegen cyberaanvallen

Supply chain

In Nederland zijn de top drie risico’s 1) Bedrijfsonderbreking, 2) Macro-economische ontwikkelingen en 3) Energiecrisis. Bedrijfsonderbreking (inclusief verstoring van de supply chain) staat in het rapport van dit jaar op de eerste plaats, een stijging ten opzichte van vorig jaar. Macro-economische ontwikkelingen (zoals inflatie, deflatie, monetair beleid en bezuinigingsprogramma’s) staan in Nederland op de tweede plaats en de energiecrisis (zoals tekorten/uitval, prijsschommelingen) neemt de derde plaats in.

De Allianz Risicobarometer is een jaarlijkse ranglijst van bedrijfsrisico’s die wordt samengesteld door de zakelijke verzekeraar Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) van de Allianz Group, samen met andere Allianz-entiteiten, waarin de mening van 2.712 deskundigen op het gebied van risicobeheer in 94 landen en regio’s is verwerkt, waaronder CEO’s, risicomanagers, makelaars en verzekeringsdeskundigen. Deze is voor de twaalfde keer gepubliceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven