In steeds meer dc’s vinden Value Added Logistics-activiteiten plaats. Door een doorlopend proces van handling, sorteren, in- en ompakken en verpakken op één locatie te organiseren, kunnen logistiek dienstverleners aan de steeds hogere klanteisen voldoen.
Dit soort operaties vergt een grote fysieke belasting van de medewerkers omdat het repeterend en in bepaalde gevallen ook zwaar werk is. Om het VAL-personeel te ontlasten, kunnen geautomatiseerde mobiele of permanente til- en hefsystemen worden ingezet met vacuüm of zuignaptechnologie.

Logistiek is ‘lastige’ sector
Habeload is een leverancier van dit soort ergonomische hulpinstallaties. De logistiek is echter een lastig te bedienen sector, geeft sales engineer Renier Heerema van het Groningse bedrijf eerlijk toe. “Dat komt doordat logistiek dienstverleners een grote diversiteit van producten verwerken. Velen weten vaak niet welke producten ze volgend jaar op- en uitslaan, zodat ze niet zo snel investeren in til- en hefinstallaties.”
“Natuurlijk zijn er positieve uitzonderingen die wel een duidelijke visie hebben over tooling en handling van hun producten, zeker als ze gedurende langere termijn dezelfde type producten verwerken.”
Hoger ziekteverzuim
Desondanks ziet Heerema toekomst voor de inzet van ergonomische hulpinstallaties bij de handling van (middel)zware goederen. De logistiek dienstverlener die het afstapelen en ompakken nog manueel laten doen, zal merken dat het ziekteverzuim hoger wordt omdat medewerkers overbelast raken.
“Manuele handling voor de zwaardere producten gaat op termijn verdwijnen”, voorspelt Heerema. “Klanten uit de logistiek schakelen ons in omdat ze zien dat het ziekteverzuim toeneemt of nadat er een fysiek ongeluk is gebeurd tijdens het handlingproces.”
“Ook aanpassingen aan de verpakking door de leverancier, waardoor er meer producten op een pallet gestapeld moeten worden dan voorheen, kan voor de logistiek dienstverlener aanleiding zijn om een mechanisch hulpmiddel erbij te betrekken.”

Permanente of mobiele installatie
Het gaat vooral om de afstapeling van zwaardere producten van de ene naar de andere pallet of het opstapelen van meerdere goederen tot een order. Tijdens het draaien van het lichaam en het tillen ontstaan de fysieke problemen.
Speelt dit manuele handlingsproces zich op één vast werkstation af, dan kan gedacht worden aan een permanent railsysteem met een vacuüm hefinstallatie die de goederen oppakt en op de juiste pallet plaatst. Op dynamische posities tijdens het picken of verdelen van orders over diverse werkstations kan gebruik worden gemaakt van een mobiele installatie.
Zo ontwikkelde Habeload voor PACCAR Parts, dat de logistiek van spare parts voor DAF Trucks verzorgt, een tilsysteem voor de handling van wiel- en velgonderdelen (zie kader). “Voorheen moesten twee man bijvoorbeeld een 80 kilo zware remtrommel of zelfs een complete wielophanging tillen. Dat vonden ze qua ergonomisch werken en qua efficiëncy niet meer verantwoord.”
Genoeg manoeuvreerruimte
Absolute voorwaarde voor een mobiele hef- en tilhulpinstallatie is dat er genoeg manoeuvreerruimte moet zijn. Dat is in een bestaand magazijn vaak een probleem, weet Heerema. Boven het product op een pallet moet er een vrije ruimte van 2,5 meter aanwezig zijn om de installatie haar werk te laten doen. Daarnaast moet de verpakkingskwaliteit dusdanig zijn dat een vacuümgrijper of zuignap niet de verpakking aantast.
“Daarom doen we eerst proeven op de kartonnages. Niet elk karton is geschikt voor handling via een til- of hefinstallatie.” Verder moet het product niet te licht zijn, want dan is investeren in een dergelijke installatie nutteloos.

Geen schade aan zakken diervoer
Procter & Gamble schakelde Habeload in omdat bij het manueel omstapelen van zware zakken diervoeder gezondheidsklachten optraden bij de verwerkers.
Habeload ontwikkelde een vacuümgrijper die ervoor zorgde dat de gelamineerde oppervlakte van de zakken niet beschadigde. “De opdrachtgever meldde dat ze door deze tilinstallatie veel meer zakken per dag konden verwerken dan manueel. Bovendien waren de pickers sneller klaar.”
Voor de Technische Unie in Strijen ontwikkelde Habeload eveneens een tilsysteem voor het op- en afstapelen van producten. “Vroeger stapelden heftrucks de goederen af en twee mannen stapelden de goederen op een andere pallet. We hebben als het ware de heftruck nagebootst in een soort railsysteem waaraan de tilinstallatie zich kan bewegen. TU kon hierdoor veel meer producten verwerken.”
In de toekomst verwacht Habeload dat hun installaties gerobotiseerd worden. Heerema zegt dat robots pallets volautomatisch gaan ontladen om de producten automatisch op een productielijn of rollerbaan te plaatsen: “Daar zien we zeker brood in voor de logistiek.”