Ga naar hoofdinhoud

Kwetsbare flesjes razendsnel gecheckt


De vloeistof die tijdens MRI-scans wordt geïnjecteerd, vereist een zeer zorgvuldige behandeling. Het product is duur en sterk gevoelig voor licht. Daarom wordt het verpakt in kleine flesjes/containers.

De flesjes worden vervolgens in speciale kratten geplaatst voor maximale bescherming. De farmaceutische divisie van een Iers bedrijf zocht naar een oplossing om de producten veilig en snel te kunnen inspecteren. Het kwam uiteindelijk, via Cermex, specialist in end-of-line verpakkingsmachines, uit bij de visiontechnologie. Een Checker-systeem en een In-Sight 5100 visionsensor van Cognex verifiëren het aantal flessen in de kratten en de aanwezigheid van een document in elke krat.

Wrap-around
De flessen met de vloeistof worden gezonden naar een WB45 wrap-around verpakkingsmachine, waar ze verpakt worden in dozen in batches van 12 of 18, afhankelijk van het doosformaat. Deze machine wordt speciaal ontwikkeld door Cermex voor het sorteren van de doos, het verpakken van de flessen, het vouwen en voorbereiden van de dozen, het instoppen van de informatiebrochure en het sluiten en sealen van de dozen. Dit alles met een snelheid van 150 producten per minuut.

Flesdoppen
Beide Cognex-visionsystemen worden geïntegreerd in de machine en werken in twee verschillende fasen. Eerst bij het verpakkingspunt waar Checker het aantal flessen controleert in elke krat door de aanwezigheid of afwezigheid van de flesdoppen vast te stellen. Dan, voor de uiteindelijke verpakking, controleert een In-Sight 5100 de aanwezigheid van de informatiebrochure in elk van de dozen die op de lijn voorbijkomen.

Willekeurig
De plaats van de brochure in de doos is volledig willekeurig; het document kan tijdens het proces wegglijden en plat of op zijn zijkant ergens in de doos belanden. Om de aanwezigheid ervan vast te stellen moet het systeem het dus kunnen vinden, ongeacht de plaats ervan of het formaat van de doos.
In-Sight vertrouwt hiervoor op de localisatietool PatMax, die deze uitdaging gewassen is, ondanks moeilijkheden en inconsistenties in verlichting. Als zich een probleem voordoet, zoals de afwezigheid van de brochure of een fles, zenden In-Sight en Checker een signaal naar de PLC die een trigger activeert waardoor de machine stopt.

Homogeniteit
“Wij hebben om verschillende redenen gekozen voor een 100% visionoplossing”, zegt Jean-Marc Passemard, operational marketing manager bij Cermex. “De technologische homogeniteit van de twee inspecties, de ruimtebesparende kwaliteiten van de producten en bovendien veel waar voor je geld. En niet als laatste het feit dat Cognex een grote, internationale reputatie heeft, die ook zijn weerslag op ons als bedrijf heeft.”

Restricties
Bij het integreren van visionsystemen in de verpakkingsmachine moet met bepaalde ergonomische restricties rekening worden gehouden. Dit om voor de operators een gemakkelijke toegang te houden tot de machine en om te zorgen dat de Cognex-systemen goed samenwerken met de PLC die de verpakker bestuurt. Wisselingen in formaat (flesgrootte en doosgrootte) worden ook automatische beheerd door de PLC, zodat camera en verlichtingpositie niet met de hand behoeven te worden veranderd.

Non-stop productie
Stéphane Faivre-Duboz, sales engineer bij Cognex zegt het als volgt: “Deze applicatie toont alle voordelen die je kunt hebben met moderne visionsystemen: integratie, compactheid, de mogelijkheid en flexibiliteit die noodzakelijk is om met hogesnelheidproductie om te gaan en aan te passen aan non-stop-productie.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven