Ga naar hoofdinhoud

Houten pallet duurzamer dan kunststof


De optelsom van alle fasen (levensduur) en de gemeten milieueffecten laat zien dat de houten pallet 25% minder milieubelastend is dan de kunststof pallet. Dit concludeert de brancheorganisatie EPV na een onafhankelijk onderzoek door NIBE.

In opdracht van de EPV, de brancheorganisatie voor producenten, handelaren en reparateurs van houten verpakkingen, heeft het onafhankelijke Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) een Life Cycle Analysis (LCA) gemaakt, waarin de milieubelasting van houten pallets en kunststof HDPE pallets is vergeleken. Verschillende fasen van de levenscyclus zijn in de LCA getoetst: productie (inclusief winning van grondstoffen), levering, gebruik en verwerkingsfase (recycling, hergebruik, verbranding, stort). Verschillende typen pallets werden vergeleken. De meest eerlijke vergelijking is die tussen de best presterende houten, meermalige pallet (EPAL-pallet) met volhouten klossen, en de best presterende kunststof pallet, gemaakt van 100% secundair materiaal. De optelsom van alle fasen (levensduur) en de gemeten milieueffecten laat zien dat de houten pallet 25% minder milieubelastend is dan de kunststof pallet. Als je de houten pallet met geperste klossen vergelijkt met diezelfde kunststof pallet, is het verschil ook nog altijd 15% in het voordeel van hout.

Factsheet

Houten pallets springen er in het uitgebreide onderzoek op verschillende onderdelen positief uit. In de bijbehorende factsheet zijn deze onderdelen kort weergegeven. De LCA richt zich alleen op de Nederlandse markt en is uitgevoerd volgens de Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken en de NEN 8006 methode, aangevuld met de TWIN-methode van het NIBE. De resultaten werden door de EPV ook bekendgemaakt op onlangs gehouden internationale FEFPEB-congres in Brussel. Het volledige rapport is ook op te vragen bij epv@wispa.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven