Ga naar hoofdinhoud

Evofenedex wil om tafel met Rijk: ‘Locatie van dc’s zorgvuldig kiezen’


Van het College van Rijksadviseurs moeten er strengere eisen komen aan de wildgroei van grote distributiecentra in Nederland. Ondernemersvereniging Evofenedex is het met het adviesorgaan eens dat de locatie van dc’s ‘zorgvuldig’ moet worden gekozen.

Landschappelijke waarde is echter niet het enige criterium dat zwaar moet meewegen, aldus de belangenbehartiger van de handels- en logistieke belangen van 15.000 bedrijven in een reactie op de eigen website.

Het College van Rijksadviseurs wil dat de bouw van XXL-dc’s enkel nog op bestaande bedrijventerreinen wordt toegestaan. En niet op grond die ‘groen’ is.

60.000 werknemers

“We begrijpen de discussie”, zegt algemeen directeur Machiel van der Kuijl. “Een mooi landschap is een belangrijke waarde die ook voor onze leden en hun medewerkers zwaar weegt. Maar 600.000 mensen in Nederland verdienen hun boterham met werk in deze gebouwen en de plaats waar deze gebouwen staan, is in de meeste gevallen zorgvuldig gekozen.”

Voordelen voor CO2-reductie

“Beschikbaarheid van personeel, goede aan- en afvoermogelijkheden over weg, water en spoor en efficiency zijn belangrijke elementen die bij die keuze ook een belangrijke rol spelen. Dat heeft ook weer voordelen met het oog op CO2-reductie, waar we als handels- en productiebedrijven ook keihard aan werken. Dat speelt allemaal mee.”

Evofenedex stelt voor om rond de tafel te gaan zitten met het Rijk, de provincies en vertegenwoordigers van het College van Rijksadviseurs. Van der Kuijl: “Dit vraagt regionaal maatwerk met kaders die investeringszekerheid bieden op de langere termijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven