Ga naar hoofdinhoud

Dringend advies: alleen nog dc’s op bedrijventerreinen


Er moeten strengere eisen komen aan de wildgroei aan grote distributiecentra, vindt het College van Rijksadviseurs, een adviesorgaan voor ruimtelijke ordening. NRC schrijft dat de adviseurs onder meer willen dat de bouw van XXL-dc’s enkel nog op bestaande bedrijventerreinen wordt toegestaan. En niet op grond die ‘groen’ is.

Het aantal logistieke panden in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook de gemiddelde omvang van deze dc’s is in drie jaar tijd gestegen van 7.000 tot bijna 10.000 vierkante meter.

Verdozing

Critici hebben het over de ‘verdozing’ van Nederland. Minister Kajsa Ollongren zei in juni ook nog bezorgd te zijn over de ‘verrommeling en verloodsing’ van het Nederlandse landschap. “Een aaneenschakeling van grootschalige, eenvormige opslag- en distributiecentra langs rijkswegen moet zoveel mogelijk worden voorkomen.”

Ollongren wilde dat er (meer) afspraken met gemeenten en provincies zouden worden gemaakt over de bouw van dc’s. 

‘Te weinig tegendruk’

Het College van Rijksadviseurs lijkt het daarmee eens te zijn, want er is ‘te weinig tegendruk’ bij de bouw van magazijnen. Gemeenten en projectontwikkelaars nemen ‘landschappelijke waarden’ als recreatie, uitzicht en biodiversiteit te weinig serieus en gaan te gemakkelijk in groene gebieden bouwen.

Het adviesorgaan vindt dat de provincie of het Rijk de regie moet nemen. Later op de dinsdag wordt het rapport van het College van Rijksadviseurs gepresenteerd in Rotterdam. 

Hoe wordt er op de plannen van het College van Rijksadviseurs gereageerd? Een overzicht:

https://twitter.com/dutchdreamer_/status/1188995842390347776

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven