Marktnieuws
Kajsa Ollongren

Het aantal vierkante meters aan distributiecentra neemt al jaren toe in Nederland. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken is niet blij met die ontwikkeling, zo schrijft ze in het Ontwerp van de Nationale Omgevingsvisie (NVOI).

In dat stuk, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd, vertelt Ollongren dat de ‘verrommeling en verloodsing’ van het Nederlandse landschap haar zorgen baart: “Een aaneenschakeling van grootschalige, eenvormige opslag- en distributiecentra langs rijkswegen moet zoveel mogelijk worden voorkomen.”

Kleinere warehouses in periferie

Ollongren wil dat er (meer) afspraken met gemeenten en provincies worden gemaakt over de bouw van dc’s. Ze pleit bovendien voor de bouw van kleinschalige warehouses aan de randen van steden. Die hubs kunnen dan gebruikt worden voor overslag, zodat binnensteden emissievrij kunnen worden bevoorraad. 

De voorstellen van Ollongren moeten de basis vormen voor een maatschappelijk debat over de ruimtelijke inrichting van Nederland en de kwaliteit van leefomgeving. Aan het eind van het jaar wordt de definitieve NOVI vastgesteld.

Inschrijven nieuwsbrief

1 reactie op “Ollongren: zorgen om ‘verrommeling en verloodsing’ Nederland

  1. Stef Bouwhuis schreef:

    Natuurlijk heeft ze gelijk als ze vraagt om kleinere loodsen tegen de stadsranden om daar te optimaliseren en emissievrij stadsgebieden in te kunnen gaan. Maar ze heeft geen gelijk met haar bezwaar tegen de grote loodsen (hubs) tegen de wegen aan. In de huidige markt wordt stock aangehouden op dit soort dat op afroep kan worden verplaatst naar die kleine overslag-warehouses aan de stadsranden. Het is de consequentie van e-shopping. Maar ze mag wel vragen om de loodsen ‘groen’ te schilderen om beter in het landschap te passen (haha!). Ze gedraagt zich hier een beetje als de nationale schoonheidscommissie. Beetje nietszeggend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven