Distributiecentrum vol natuur: Heembouw bewijst dat het kan • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Distributiecentrum vol natuur: Heembouw bewijst dat het kan


Een distributiecentrum met volop natuur. Het klinkt tegenstrijdig, maar in Aalsmeer heeft Heembouw een warehouse gebouwd dat het tegendeel bewijst.

De bouw van distributiecentra ligt onder een vergrootglas nu de verdozingsdiscussie flinks is aangezwengeld. Distributiecentrum en natuur lijken een tegenpool. Maar in Aalsmeer is een natuurinclusief dc verrezen. Het warehouse komt van dezelfde tekentafel als het toekomstige groenste dc van Twente.

Natuurinclusief distributiecentrum

20.000 m2 warehouse, een mezzanine van 1.500 m2 en circa 1.700 m2 kantoor. Het zijn niet de cijfers van dit warehouse die opvallen, maar het biologische element. In Aalsmeer heeft Heembouw een warehouse gerealiseerd (gehuurd door verpakkingsspecialist Paardekooper) waarbij natuur een hoofdrol speelt. Een deels onverharde parkeerplaats die is ontworpen als een boomgaard, deels begroeide gevels die voorzien zijn van nestkastjes en een grote daktuin met twee hergebruikte kasconstructies. Dat zijn de meest opvallende kenmerken van het nieuwe distributiecentrum.

Lidl DC Almere

Lees ook
Lidl paart efficiëntie aan duurzaamheid in nieuw distributiecentrum Almere


Biodiversiteit

“De opzet van de boomgaard heeft – naast het leveren van fruit, honing, hout en gras – ook een functie voor de opbouw en het behoud van biodiversiteit, de afvang van fijnstof, CO2-opslag, biologische plaagbestrijding en het vormt een recreatie-, ver­blijf- en broedplaats voor vogels en insecten”, aldus  Heembouw op Architectenweb.nl. “De betonnen plint van het gebouw wordt begroeid. Dit versterkt en verbindt als deze functies op het terrein.”

Daktuin

De daktuin, gesitueerd boven de mezzanine en de expeditie, is aangelegd met een mix van bomen, heesters en vaste beplanting. Kier kunnen ook medewerkers pauze nemen. Klimplanten moeten zorgen voor voldoende schaduw op warme zomerdagen.


Het distributiecentrum is ontworpen in opdracht van Stellar Development en is gebouwd door Heembouw. Het gebouw is geheel gasloos en het dak wordt voorzien van zonnepanelen.

Foto’s: Heembouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven