Afgelopen voorjaar gaf CESAB op de CeMAT al aan dat het een meer zelfstandige koers ging varen binnen de Toyota Material Handling Group. Nu, een half jaar later, zijn de benodigde dealercontracten getekend en is het tijd om openheid van zaken èn een kijkje in de keuken te geven.
Het is even wennen, want je verwacht het niet. Een op en top Italiaanse fabriek, maar dan helemaal op de leest geschoeid van het befaamde TPS, het Toyota Production System. Dat betekent een minimum aan ‘Muda’ (verlies, afval) en een maximum aan ‘Jidoka’ voor een garantie aan productiecapaciteit en productkwaliteit. Zowel de mastenfabriek van LTE in Ferrara als de heftruckfabriek in Bologna ademen de geest van Japanse precisie en logica. Het zangerige Italiaans dat je hoort en de heerlijke geuren die zich in de bedrijfskantine tijdens lunchtijd verspreiden, brengen je terug in Zuid-Europa.
Exclusieve contracten
“Met de overname van CESAB door BT en de daaropvolgende integratie van BT in de Toyota-organisatie heeft CESAB de lang gewenste slagkracht gegeven om ook buiten Italië succesvol te kunnen zijn”, vat directeur Angelo Aldé de recente historie van CESAB samen. “We zijn daarom in 2009 gestart met CESAB Material Handling Europe en zijn nu echt klaar om als merk nadrukkelijker te opereren en onze ambities te tonen.”
Die ambities worden enerzijds duidelijk door de nieuwe producten die CESAB aan haar programma heeft toegevoegd zoals reachtrucks, stapelaars en pallettrucks, waarover we in het septembernummer van Logistiek Totaal berichtten. Anderzijds is er de duidelijke verbetering in productkwaliteit als gevolg van de strakke productieprincipes en de verregaande kwaliteitscontroles. Tel daarbij de exclusieve afspraken die CESAB Material Handling Europe met haar dealers in de diverse landen heeft gemaakt en het plaatje is compleet. “We erg blij met de exclusieve overeenkomst met Esra in Apeldoorn”, bevestigt Angelo Aldé. “Zowel wat de verkoop van trucks als de after sales betreft kunnen we CESAB ook in Nederland beter op de kaart zetten.”
Branding met passie

Ook in de andere Europese landen loopt het nieuwe CESAB-scenario naar wens. Geholpen door de crisis zochten diverse merkdealers naar een sterke partner en vonden deze in het Italiaanse merk. “Het netwerk is uitgerold, nu is het tijd om flink aan de branding van CESAB te werken, zo stelt marketing manager Miles Griffin. “We beschikken niet voor niets over meer dan 50 jaar ervaring in het bouwen van heftrucks. In elke productievestiging zie je de passie voor engineering, die deze regio in Italië zo kenmerkt. Grote merken als Maserati, Ducati, Lamborghini zijn alle afkomstig uit het gebied rondom Bologna.”
Aangezien je naast passie ook de nodige euro’s nodig hebt om te kunnen excelleren, heeft CESAB Material Handling Europe de hand niet op de knip gehouden. Er werd fiks geïnvesteerd in TPS en in nieuwe technologieën. De nieuwe oxycutting materiaalopslag voor toevoer naar de vier gerobotiseerde laslijnen en een nieuwe montagelijn leveren een productiecapaciteit op van meer dan 15.000 hefmasten per jaar in één shift.
Bijzondere kenmerken
“Wij werken hier exact in het tempo van de heftruckfabriek”, wijst fabrieksmanager Vanni Righi van LTE op het aantal masten dat uit de montagelijnen rolt. “Aan voorraden doen we niet, elke mast is exact gebouwd voor de truck waarop hij moet komen.”
LTE produceert twee-, drie- en viervoudige masten met IMD, een slim gekozen label dat staat voor Intelligent Mast Design. IMD geeft de CESAB-mast specifieke productkenmerken zoals instelbare mastrollen en de toepassing van dubbele cilinders voor de vrije heffing dat een uitstekend zicht op de vorkpunten garandeert. Vrijwel alle masten zijn daarbij voorzien van een uiterst slanke, geïntegreerde side shift. “De komst van de geïntegreerde vorkversteller is de volgende stap. Het zal straks dé standaard worden in de heftruckwereld”, aldus Righi.
Ander opvallend aspect van IMD is het minder brede mastprofiel. Hierdoor is de voorbouwmaat (L2) van de truck korter en volstaat een lichter tegengewicht. Het gevolg: een betere manoeuvreerbaarheid en een lager energieverbruik. Miles Griffin: “Een grotere maststerkte bereiken we met het gepatenteerde ‘dubbele C’ mastprofiel. Het maakt heftruckchauffeurs productiever omdat ze zich zekerder voelen bij hoog opgestapelde ladingen. De mastdemping die wij standaard in het systemen integreren draagt hier eveneens flink aan bij.”

Mast maakt het verschil
Tijdens de fabriekstour is vrijuit fotograferen helaas niet toegestaan. Vanni Righi houdt het selecte zestal uitgenodigde Europese journalisten nauwlettend in de gaten. “We zijn trots op onze productietechnieken”, verdedigt hij. “De sterkte van de hefmast wordt tevens bepaald door ons geoptimaliseerde lasproces. Dit houden we graag geheim.”
Angelo Aldé knikt instemmend en licht de beslissing van zijn kant toe: “IMD is een goed voorbeeld van onze ‘passie voor techniek’ en mag je beschouwen als het belangrijkste standaardkenmerk van de CESAB vorkheftrucks. Wij beschouwen de hefmast als het begin- en eindpunt van een succesvol vorkheftruckontwerp. Vreemd toch eigenlijk dat je dat bij andere merken amper zo ervaart. Daar wordt de mast vaak als een noodzakelijk kwaad gezien, ondenkbaar! De mast maakt juist het verschil, IMD maakt heftrucks veiliger en productiever.”