Ga naar hoofdinhoud

Cainiao (logistieke tak van Alibaba): slimme techniek in het warehouse vraagt om slimme aanpak


Voor Cainiao, de logistieke tak van Alibaba, zijn automatisering, robotisering en AI onmisbaar. De technieken zijn van nice to have veranderd naar need to have. Maar wie succesvol wilt zijn met slimme technieken, moet een gedegen aanpak nastreven. Domweg investeren is geen optie.

Automatisering in de logistiek is geëvolueerd van een optioneel hulpmiddel tot een waardevolle bron in de toeleveringsketen. Dat stelt Ding Hongwei, VP van de Cainiao Group ( dat in Luik een groot dc heeft geopend) en general manager of Logistics Technology in een interview met Supply Chain Dive.

Deze verandering wordt aangedreven door opkomende technologieën zoals generatieve kunstmatige intelligentie en machine learning, die een nieuw tijdperk van innovatie in de toeleveringsketen beloven. Ondanks de voordelen die automatisering kan bieden, zijn er uitdagingen bij de implementatie van deze technologieën.

Cainiao, de logistieke arm van Alibaba Group, staat zelf ook niet stil op het gebied van slimme technieken. Maar domweg technoogien implementeren is gen optie volgens de vice president. Wie succesvol wilt zijn moet een goed doortimmerde aanpak opstellen.

Ding benadrukt vier benaderingen van Cainiao Network met betrekking tot logistieke technologie:

1.           Versterken van logistieke activiteiten door automatisering en technologische systemen: Ding legt uit dat technologieën zoals AI en magazijnautomatisering operationele voordelen kunnen bieden. Deze technologieën helpen bij het beheren van pieken in voorraden, onvoorspelbare situaties en grote hoeveelheden ongestructureerde gegevens. Cainiao maakt gebruik van een eigen magazijnbeheersysteem en andere systemen voor zichtbaarheid en controle over de voorraadketen.

2.           Gebruik van technologie om groei te stimuleren: Ding stelt dat opkomende technologieën logistieke bedrijven helpen groeien en efficiëntie verbeteren. Generatieve AI zal naar verwachting personalisatie van diensten vergemakkelijken en AI-processen optimaliseren, waardoor werkdruk vermindert en uitzonderlijke klantervaringen mogelijk worden. Voorbeelden zijn elektronische verzendetiketten voor realtime ketentransparantie.

3.           Toekomstige technologische mogelijkheden en e-commerce: Met de stijgende e-commerce vraag in Azië-Pacific, voorspelt Ding dat technologische digitalisering van apparatuur bedrijven in staat zal stellen om gelijke tred te houden. Traditionele modellen en handmatige processen zijn niet voldoende om de groeiende vraag aan te kunnen, waardoor technologieën cruciaal worden om concurrentie en efficiëntie te handhaven.

4.           Uitdagingen voor wijdverspreide adoptie: Hoewel technologie efficiëntie kan bevorderen, benadrukt hij dat het belangrijk is om bij implementatie een holistische aanpak te hanteren om productiviteit te maximaliseren. Toch kunnen logistieke spelers uitdagingen tegenkomen vanwege beperkte middelen en kosten bij het invoeren van technologieën.

Conclusie

Al met al onderstreept Ding dat automatisering en technologische in de logistiek cruciaal zijn om concurrerend te blijven en de groeiende e-commerce vraag het hoofd te bieden, maar hij benadrukt dat zorgvuldige implementatie en aanpassing aan de operationele realiteit essentieel zijn voor succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven