Ga naar hoofdinhoud

Alibaba opent dc in Luik: vrees voor komst Chinese spionnen

Source: Cainiao

Alibaba heeft een kantoor in Nederland, maar geen distributiecentrum. De Chinese webwinkelgigant koos er namelijk voor om zich logistiek te vestigen in Luik, België. Daar maken ze zich intussen grote zorgen. 

Vincent Van Quickenborne, de minister van Justitie, heeft in de Kamercommissie bevestigend geantwoord op de vraag of Chinese agenten toegang kunnen krijgen tot afgeschermde stukken van de luchthaven. Volgens een Chinese wet in 2017 over nationale staatsveiligheid moeten bedrijven, zoals Alibaba, verplicht meewerken met de Chinese inlichtingendiensten, of ze nu in Nederland of in België zitten. 

De logistieke hub in Luik moet als opslagplaats en doorgeefluik fungeren van miljoenen pakketjes die door Europeanen worden besteld bij Chinese verkopers. 

“De agenten van de Chinese inlichtingendiensten hebben inderdaad toegang tot ‘gevoelige’ en afgeschermde zones op de luchthaven van Luik”, zo wordt Van Quickenborne geciteerd door De Standaard

“Alibaba zal de Chinese inlichtingendienst ook moeten gehoorzamen wanneer zij toegang wensen tot mogelijk gevoelige commerciële en persoonlijke gegevens die het bedrijf heeft en die gelinkt is aan hun activiteit in Luik. Volgens de dienst Staatsveiligheid is de Luikse luchthaven van strategisch belang voor China. De Chinese interesse beperkt zich niet enkel tot de veiligheid, maar moet ook binnen een breder politiek en economisch kader bekeken worden.”

Volgens Van Quickenborne moet er nu geëvalueerd worden in welke mate België de risico’s verbonden aan grote investeringen van grote Chinese bedrijven wil nemen. 

De grote vraag is dan ook of de opening van het logistieke centrum in Luik de deuren open gaat zetten voor Chinese spionnen.

Wil je meepraten over dit onderwerp? Laat een reactie achter in de comments of mail naar g.freriks@eisma.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven