Ga naar hoofdinhoud

Auto-assemblage 20% sneller met In-Sight


SAP (Sistemas Automatizacion Procesos, S.L.) in Barcelona heeft de assemblagetijd voor een belangrijke klant in de automobielindustrie met 20% weten te verlagen.

Dit gebeurde door een vision-gestuurde robotoplossing te implementeren, gebaseerd op de In-Sight visiontechnologie van Cognex. Distributeur Edge Vision had de In-Sight technologie aanbevolen als een krachtige oplossing voor de genoemde cliënt.

Turn-key
Sinds 1980 is SAP in Barcelona al bezig met het leveren van oplossingen en onderdelen voor de automatisering van industriële processen.
Met op maat gemaakte faciliteiten kan de onderneming turn-key oplossingen leveren, zoals robotapplicaties. Complexe problemen kunnen worden opgelost met een gegarandeerde maximale betrouwbaarheid.

Stof en olie
De uitdaging bij de genoemde klant lag op het terrein van de kwaliteitscontrole. Het bedrijf had een speciale machine nodig voor de montage en inspectie van een bepaald onderdeel voor een bestelwagen. Het betreffende onderdeel ziet er uit als een ijzeren buis, maar vormt een sleutelelement van de interne structuur van de bestelwagen. Het onderdeel kent maar liefst 70 verschillende inspectiepunten, zoals gelaste moeren, schroeven en gaten. De betreffende industriële omgeving is doorgaans stoffig en besmeurd met olie. Door al dit vuil was het lastig voor de cliënt om de onderdelen te vinden en op een betrouwbare wijze te inspecteren.

Robot
SAP wendde zich daarom tot Edge Vision, een Cognex- distributeur, voor een slimme en betrouwbare oplossing voor dit probleem. Edge Vision besloot de In-Sight serie visionsystemen te nemen, uiterst krachtige apparatuur die in staat is te werken in een instabiele en variabele werkomgeving. De distributeur installeerde een vision-gestuurde
robotoplossing bij de klant. Een In-Sight 5100 werd aan het eind van de arm van de robot bevestigd. De positie van elk te inspecteren punt werd aan
de robot gemeld. De robot ‘leerde’ vervolgens de te volgen route en inspecteert zo alle punten door de In-Sight 5100 als zijn ‘ogen’ te gebruiken.

Algoritme
De te controleren punten betreffen met name gelaste moeren, gaten en schroeven. Een Cognex vision tool, Patmax, speelt hier een cruciale rol. Dit onder de In-Sight producten unieke algoritme is zeer belangrijk in de onderdeellokalisatie onder dergelijke omstandigheden. Het verstrekt informatie aan een gebruikersvriendelijke PC-interface. De voortgang kan gemakkelijk worden gecontroleerd en de resultaten vastgelegd door de operators.

Resultaat
De gebruikelijke productie- en assemblagetijd voor deze bestelauto werd zo met maar liefst 20% verminderd. De procedure is bovendien aanmerkelijk veiliger, betrouwbaarder, sneller en goedkoper geworden. Voorheen zou dit allemaal mechanisch hebben moeten gebeuren. De In-Sight visionsystemen waren de enige producten die, dankzij hun robuustheid, goed om kunnen gaan met deze vijandige industriële omgeving. Als gevolg hiervan worden eventuele fouten op de lijn tot een minimum beperkt, waardoor het in de toekomst dure terugroepen van producten wordt
vermeden.

Over Cognex                               
Cognex Corporation ontwerpt, fabriceert en verkoopt machine vision sensoren en systemen, of apparaten die kunnen ‘zien’. Vision sensors van Cognex worden gebruikt in fabrieken over de gehele wereld voor de automatisering van de productie van een groot aantal producten en om de kwaliteit daarvan te garanderen. Cognex is wereldleider in de machine vision branche en heeft sinds de oprichting van het bedrijf in 1981 al meer dan 350.000 machine vision systemen geleverd voor een cumulatieve waarde van meer dan $ 2 miljard. Naast het hoofdkantoor in Natick, Massachusetts, heeft Cognex ook regionale kantoren en distributeurs in Noord-Amerika, Japan, Europa, Azië, en Latijns Amerika.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven